2024. április 25., csütörtök

A Föld napját ünnepeljük

Környezetvédelmi programok a SPENS-en

Bolygónk napja alkalmából a Vojvodina Sport- és Üzletközpont földszintjén holnap 13 és 19 óra között Valaki a tied elnevezéssel környezetvédelmi eseménysorozat veszi kezdetét. Az ünnepélyes megnyitót 17.30-kor tartják meg, az elképzelés kiváló alkalmat nyújt a kreatív óvodások, iskolások, középiskolások és egyetemisták önmegnyilvánulásához, ugyanakkor a társadalmilag felelősségtudatos vállalatoknak, szervezeteknek és sajtóorgánumoknak is tematikus lehetőségeket kínál.

A természetvédelem témája mindig időszerű, különösen mostanság, amikor a járvány az egész világot megpróbáltatások elé állította. Nagy fontossággal bír a nevelői munka, az, hogy az emberek felelősségteljesebben viselkedjenek a jövővel, természettel, növényekkel, élőlényekkel és a vízzel szemben. A gyermekeket és a fiatalokat a kreativitás, humanitás, tolerancia és a szeretet jegyében kell nevelni. A felnőtteket kötelezni kell az együttműködésre, szakmaiságra és a felelősséggyakorlásra is!

A Föld napja alkalmából megszervezett tematikus kiállításokon a veterniki Marija Trandafil Általános Iskola, a Đorđe Natošević Általános Iskola és más tanintézmények kreatív és tehetséges diákjai is részt vesznek. Többek között a Kígyó, a Tufnica, a Varázsló, a Madagaszkár, a Maštoland és a Speak Up iskoláskor előtti intézményekből is érkeznek majd gyermekmunkák és fellépők.

A holnap kezdődő eseményegyüttest öt tematikus programrészre osztották. A képzőművészeti kiállítás témája a természet lesz, a Madárijesztő kiállításon olyan, mókás munkákat kell bemutatni, amelyeknek erős környezetvédelmi üzenete is van. A Madáretető nevű kiállítás témája a PET-palackok a természetben, a Természetért elnevezést viseli. A Szobrok, makettek cmű kiállítás témája A természet energiája elnevezést viseli, a Föld bolygót, kígyókat, szélmalmokat, Napot, vizet stb. ábrázolnak a kicsik. A Kutyaházak elnevezésű kiállítás a gazdátlan házikedvencek otthonra találását hivatott elősegíteni.

A Jó remény elnevezésű humanitárius akciósorozatot holnaptól 13 és 19 óra között szervezik meg a sportközpontban, a résztvevőknek lehetőségük lesz élelmiszert adományozni, valamint elhagyatott kutyák és macskák állatorvosi költségeire is adományokat gyűjteni.

Minden résztvevőnek be kell tartania a járványügyi előírásokat, vagyis a védőmaszk viselését és a személyes távolságtartást is!

Környezetvédelem a nyáron is

A holnap kezdődő ökológiai elképzelés második, kapcsolódó részét június 5-étől tartják meg, mégpedig a környezetvédelem világnapja alkalmából. Az eseményen részt venni szándékozó iskolák és óvodák jelentkezése már folyamatban van.