2024. április 25., csütörtök
ÁPOLÓK VILÁGNAPJA

Több mint egy otthon

A jó idősek otthonában az ápolók és a betegek érzelmileg is kötődnek egymáshoz

Ma van az ápolók világnapja. Azért, hogy bemutassuk a betegápolók munkáját, tegnap ellátogattunk a szabadkai Sweet Home idősek és ápolást igénylők otthonába. A járványügyi előírásoknak megfelelően azonban az intézménybe nem mehettünk be, csak az udvarban beszélgethettünk az ott dolgozókkal.

Az idősek otthonát Kovács Alexander és Aranyos Cecília működteti. Aranyos Cecília elmondta, hogy az otthon jelenleg harminc ággyal rendelkezik. Főleg járóbetegeket fogadnak, általában olyanokat, akiknek az állapotában javulás érhető el. Munkájuk során a legfőbb céljuk a bentlakók kényelmének biztosítása.

– Háromszori étkezést biztosítunk lakóinknak. Reggel fél hét és hét óra között kávéval kezdjük a napot, amelyet a nappaliban szolgálunk fel. Ez után jön a reggeli, majd az ápolás. Az ápolás azt jelenti, hogy mindennap átmosás, pelenkázás, valamint minden héten nagy fürdetés vár rájuk. Nagy hangsúlyt fektetünk ugyanis a tisztaságra. Foglalkozások a járványhelyzet miatt jelenleg sajnos nincsenek az otthonban. Terveink között szerepelt például, hogy a Népkör tagjai eljönnek hozzánk előadásokat tartani. Az ilyen jellegű szórakozási lehetőségek a járvány miatt azonban mind elmaradtak. Jelenleg a foglalkozások abban merülnek ki, hogy lakóink televíziót néznek, olvasnak, keresztrejtvényt fejtenek. Emellett van lehetőség kártyázásra, dominózásra, sakkozásra, de ezzel a lehetőséggel lakóink nem élnek – magyarázta Aranyos Cecília.

Az otthon szép virágoskerttel rendelkezik

Az otthon szép virágoskerttel rendelkezik

A koronavírus-járvány az ott dolgozók munkáját is gyökeresen átalakította.

– A járvány miatt munkánkat teljesen át kellett szerveznünk. Legnagyobb gondunk az volt, hogy szinte egyik napról a másikra meg kellett szüntetnünk a látogatók fogadását. Korábban a látogatások nálunk csoportosan zajlottak, a nappaliban. Emellett a jeles napokat, például a születésnapokat is a hozzátartozókkal együtt ünnepeltük meg. Ezek most mind elmaradnak. Az új lakók felvételét is teljesen át kellett szerveznünk. Egy új lakót nem költöztethetünk be azonnal, hanem az Egészségügyi Minisztérium által megkövetelt előírások szerint fogadhatjuk. Csak az költözhet be hozzánk, aki negatív PCR-teszttel rendelkezik. Emellett tizennégy napot karanténszobában kell eltöltenie, ami annyit jelent, hogy ennyi ideig nem érintkezhet a többi bentlakóval. Dolgozóink csak lázmérés, fertőtlenítés és átöltözés után léphetnek be az otthonba. Amint a lakosság tömeges immunizációja elkezdődött, nálunk is megkezdődött az itt lakók beoltása. Jelenleg tizenkilenc lakónk van. Közülük tizenöten már az oltás mindkét adagját megkapták, hárman az első adagot kapták meg, míg egy lakónk sajnos az egészségügyi állapota miatt nem tudja felvenni a védőoltást – mondta Aranyos Cecília.

Aranyos Cecília

Aranyos Cecília

Mivel a bentlakók nem fogadhatnak látogatókat, az ápolókkal érintkezhetnek a legtöbbet. Így közöttük bensőséges viszony alakult ki. Persze ehhez az is kell, hogy az itt dolgozók szeressék a munkájukat. Balla Edina, az otthon főnővére így nyilatkozott:

– Mindig érdekelt az egészségügy. A családomban egészségügyi nővér és orvos is van. Így megszerettem ezt a hivatást, és én is erre a pályára léptem. Ha újra kezdhetném az életem, akkor sem választanék mást. Harmadik éve dolgozom ebben az otthonban. Korábban, két évet, szintén egy idősek otthonában dolgoztam. Az e fajta betegellátó intézményekben sokkal nyugodtabb a környezet és a munka is könnyebb, mint egy kórházban. Persze ennek a munkának is megvannak a nehézségei. Huszonnégy órás állandó ügyeletet igényel, de szeretem az itt lakókat. Nagyon jó velük a kommunikációnk. Minden itt dolgozó jó kapcsolatot ápol a betegekkel – mondta a főnővér.

Balla Edina

Balla Edina

A fentieket Aranyos Cecília a következőkkel egészítette ki:

– Mivel rövid ideig csak kivételes esetben tartózkodik nálunk valaki, érzelmileg is kötődünk a bentlakóinkhoz. Nem pácienseink ők, hanem a közösségünk tagjai. Sokkal jobb kommunikációt tudunk így velük kialakítani, mintha csak páciensekként kezelnénk őket. Ők szeretnek itt lakni, mi pedig szeretjük őket – tette hozzá az otthon működtetője.

A fentieket az egyik bentlakó is megerősítette. Rudinszki Margit, akit az otthonban mindenki csak Manyikának szólít, kerekesszékben került be az intézménybe, ahol azóta javult az állapota.

– Lassan két éve vagyok az otthon lakója. Akkor nagyon rossz egészségügyi állapotban kerültem ide. Elestem, beütöttem a fejem, aminek következtében vérrög keletkezett, és emiatt bizonytalan volt a járásom. Ezért csak kerekesszékben tudtam közlekedni. Az itt dolgozóknak köszönhetően azonban először áttérhettem a járókára, most pedig már önmállóan tudok járni. Az ápolókkal nagyon jó a kapcsolatom. Szeretek itt lenni. A környezet is nagyon szép. Gyönyörű virágoskertje van az otthonnak – mondta Rudinszki Margit.

Rudinszki Margit

Rudinszki Margit

Nyitókép: Aranyos Cecília