2024. április 24., szerda

A gyermekmosolyt nem takarja el az arcmaszk

Szenttamáson is folyamatos az elsősök beiratása és tesztelése

Az elsősök beiratkozása az idén április 1-jén kezdődött és május 31-éig tart. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában szeptember 1-jén 62 kisdiák számára szólal meg az iskolacsengő, közülük 40 szerb nyelvű, 22 pedig magyar nyelvű osztályba jár majd. Az iratkozással egyidejűleg az iskola pszichológusa, illetve pedagógusa elvégzi a gyermekek tesztelését, ami személyes beszélgetés formájában történik, a szülő jelenléte nélkül. Az iskolában megtudtuk, az elsősök iratkozása és tesztelése az aktuális járványügyi helyzettel összhangban történik.

Összefoglalva az ezzel kapcsolatos tudnivalókat Lidija Banković, az említett iskola pszichológusa lapunknak elmondta, hogy bár az óvoda felkészíti a gyerekeket az iskolára, első osztályban még alkalmazni kell az átmenetet segítő módszereket. Kiemelte, a testi és a szellemi érettség egyaránt fontos, de az érzelmi, a szociális és a kognitív érettség is.

− A testi/fizikai érettséget a gyermekorvos állapítja meg. Fontos, hogy a gyermek képes legyen a különböző fizikai megterhelésre, mint például a táska cipelése, az iskolapadban történő ülés, az iskoláig történő gyaloglás. Az írás elsajátításához nagyszámú kar- és kézizom koordinációjára (összehangolására) van szükség, de a látást és a hallást is megvizsgálják. Az érzelmi szociális érettség azt jelenti, hogy a gyermek képes kommunikálni saját korosztályával és a felnőttekkel is, ha céljait összehangolja az adott csoport szabályaival és céljaival. Az elsős diák elválik a szülőktől, és saját, baráti kapcsolatot teremt korosztályával. Életkorának megfelelően irányítja cselekedeteit és képes kitartani akkor is, ha nem túl jól mennek a dolgok és kudarcot vall. Ami a kognitív felkészültséget illeti, azok a gyerekek, akik rendszeresen jártak óvodába, illetve iskolai előkészítőbe, már rendelkeznek megfelelő tudással: kialakult a számok fogalma, a megfelelően fejlett memória-képesség, az észlelési érvelés, a jó verbális képességek, valamint az életkornak megfelelő jó grafomotoros készségek – sorolta az iskola pszichológusa. Kiemelte, hogy a szülők szinte kivétel nélkül az iránt érdeklődnek, hogy szükséges-e hogy a gyermeknek iskolába indulás előtt megtanuljon írni? A válasz egyszerű: nem szükséges. Ha viszont ezt szeretnék, akkor elegendő felismerniük a betűket. Ha viszont a gyerek jelzi, hogy többet szeretne tudni, akkor támogatnunk kell őt azzal, hogy minden feltett kérdésre válaszolunk.

− Mindemellett fontos még a hangok helyes kiejtése. Ha ezen a téren zavarok észlelhetők, javasoljuk a szülőknek, hogy az artikulációs problémák időben történő kiküszöbölése érdekében logopédustól kérjenek szakszerű segítséget. Illetve külön kiemelhető iskolánk és a helyi Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesületének kiváló együttműködése, mivel az egyesület jelentős támogatást nyújt az iskolának, a szülőknek és különböző fejlődési nehézségekkel élő gyermekeknek egyaránt.

A kérdésre, hogy a szülők mivel járulhatnak hozzá a gyermek fejlődéséhez, Lidija Banković elmondta, a gyermek születésétől kezdve fontos a szülői szeretet kinyilvánítása.

− Ennek a korosztálynak az a legfontosabb, hogy rendszeresen járjon óvodába, továbbá, hogy a szülők a munkahelyi elfoglaltság és a különböző kifogások ellenére is találjanak időt arra, hogy foglalkozzanak saját gyermekükkel. Nagyon helyes, ha mielőbbi önállóságra neveljük a gyermeket: egyedül öltözik, vetkőzik, felhúzza a cipőjét, megmosdik, összerakja a játékait. Ugyanis mindezek hozzájárulnak a tanulással kapcsolatos munkaszokások kialakításához, valamint jelentős szerepük van az önbizalom növelésében és a gyermek önmagáról alkotott pozitív képnek a kialakításában is. A szülő mutassa meg neki az otthontól az iskoláig, beszéljék meg, melyek a veszélyes helyzetek, vagy az alapvető közlekedési szabályok – mondta.

A szakember elmondta még, hogy szerinte ilyenkor minimálisra kell csökkenteni a mobiltelefonok használatát, ami napi 15 perctől ne legyen több, és a rajzfilmezés vagy a digitális játékok helyett inkább edukatív jellegű tartalmakat kövessen a gyerek.

− Bízom abban, hogy a fesorolt információkkal valamennyit segítettem a szülőknek. Visszatérve az iratkozáshoz és az iskolához elmondhatom, hogy a jókedv ezúttal is jelen van, a gyerekek egészségesek, nincsenek kimaradások, egyedül az arcmaszk hat zavaróan. De a mosoly a maszk mögött is látszik, és ez a legfontosabb – szögezte le az iskola pszichológusa.