2024. április 24., szerda

Elhalasztja indiai és Fülöp-szigeteki látogatását a japán miniszterelnök

A japáni romló koronavírus-járványhelyzet miatt a szigetország miniszterelnöke elhalasztja az erre a hónapra tervezett, indiai és Fülöp-szigeteki látogatását – jelentette be szerdán az FNN japán kereskedelmi televízió.

Szuga Josihide a látogatás során a szabad és nyitott indiai- és csendes-óceáni térségről egyeztetett volna a partnereivel. A térség biztonsági helyzete azt követően került középpontba, hogy Kína fokozta e területen a katonai jelenlétet. Indiai hivatali partnerével, Narendra Modival tervezett tárgyalásai során Szuga igyekezett volna megerősíteni Japán, India, Ausztrália és az Egyesült Államok együttműködését a térségben, ellensúlyozandó az erősödő kínai érdekérvényesítést.

A szerdai bejelentés szerint a miniszterelnök jelenleg a járványhelyzet kezelésére összpontosít.

Sajtóforrások szerint a különböző vírusmutációk okozta megbetegedések következtében Tokió, Kiotó, Oszaka és a vele szomszédos Hijogo prefektusai vészhelyzet kihirdetését kérték a kormánytól. Értesülések szerint Koike Juriko tokiói kormányzó az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek idejére hirdetne ki vészhelyzetet, ekkor ugyanis sokan ki szokták venni szabadságukat.

Amennyiben mind a négy területen elrendelik a vészhelyzetet, a szigorító rendelkezések a 126 milliós Japán lakosságának csaknem a negyedét érintenék.

Ellentétben több nyugati országgal, Japán egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását, mindezidáig körülbelül 540 ezer igazolt esetről és 9707 halálos áldozatról tudni, szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az esetszámok alig három hónappal a tervezett tokiói nyári olimpiai játékok előtt ugrottak meg, illetve az oltási kampány lassúságára figyelmeztetnek.

A szigetország egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztériuma eddig csak a Pfizer/Biontech-vakcinát engedélyezte, a Moderna gyógyszergyártó oltóanyaga pedig várhatóan a jövő hónapban kapja meg az engedélyt.

Japánban eddig kicsivel több mint 1,2 millió egészségügyi dolgozó és mintegy 19 ezer 65 éves vagy afölötti ember kapta meg a védőoltás legalább egyik dózisát, ami a lakosság körülbelül egy százalékát jelenti.