2024. április 24., szerda

Törvényjavaslatot küld Belgrádba Vajdaság

Az elmúlt öt évben nem élt ezzel az alkotmányos lehetőséggel a tartományi parlament – Ma ülésezik a tartományi képviselőház

Egyik fontos jogkörével kíván élni a mára bejelentett ülés egyik napirendi pontja alapján a tartományi parlament. A vajdasági képviselőháznak az alkotmány és az érvényben lévő jogszabályok szerint joga van törvényjavaslatokat terjeszteni a köztársasági parlament elé, a tartományi kormány így a tartományi parlament képviselői elé terjesztett egy erre vonatkozó javaslatot, melyet ha ma jóváhagy a ház, a köztársasági törvényhozás elé visznek. Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke arról számolt be minap a Dnevnik újvidéki napilapnak, hogy a tartományi törvényjavaslat Karlócáról szól majd, történelmi hagyatékának ápolását és a város fejlesztési tervét érinti. Pásztor közölte, erre a lépésre megvannak az alkotmányos és törvényes keretek, Vajdaság nemcsak törvényjavaslatokat küldhet a köztársasági parlamentnek, hanem javasolhatja az elfogadásra váró törvények módosítását is, ha annak szükségét érzi.

A tartományi parlament egyébként viszonylag ritkán él azzal a lehetőséggel, hogy törvényjavaslatokat terjesszen a köztársasági képviselőház elé. Az elmúlt két évtized alatt negyvenszer tette ezt meg, de végül csak elenyésző számú javaslatot vitattak meg Belgrádban. Figyelembe kell venni, hogy 2006-ban új alkotmánya lett az országnak, s ezt követően csökkent lényegesen a vajdasági javaslatok száma is. Tizennyolc javaslat került a köztársasági képviselők elé Újvidékről 2008-ig, majd 2012 és 2016 között három, 2016 és 2020 között pedig egy sem. Ez azt is jelenti, hogy a mostani lépés egy korábbi „szokásnak" a megújítása is egyben.
A törvényjavaslat mellett a tartományi parlament csütörtöki ülésén várhatóan elfogadja a Legjobb Vajdaságból elnevezésű termékminőség-megjelölést is. Foglalkoznak a képviselők a Szabadka–Nagybecskerek–Kevevára útszakaszhálózat területrendezési tervével, a Tartományi Ombudsman és a Tartományi Nemi Egyenlőségi Intézet 2019-es és 2020-as, éves jelentéseivel, továbbá a tartományi közvagyon 2020-as használatáról szóló jelentéssel is.