2024. április 25., csütörtök

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elvetette az eltűnt babák miatt indított kereseteket

Elvetette a Szerbiával szembeni kereseteket az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az eltűnt csecsemők ügyének feltárása kapcsán.

A bíróság megállapította, hogy Szerbia tavaly februárban elfogadta a kérdés megoldásáról és az eltűnt gyermekek szüleinek járó kártérítésről szóló törvényt, és hogy az emberi jogok megsértése tekintetében nem áll fenn olyan körülmény, ami miatt ezek az ügyek további kivizsgálást igényelnének.
A bíróság emlékeztet arra is, hogy ez a törvény bírósági és azon kívüli eljárásokat irányoz elő a szülők helyzetével kapcsolatban azzal a céllal, hogy feltárják az eltűnt csecsemőkkel kapcsolatos igazságokat.
A törvény előirányozza azt a rendszert is, amelyben a hazai bíróságok kivizsgálhatják az ügyeket és bizonyítékokat szerezhetnek az eset összes releváns tényének a megállapítására nem csak az ügyész kérésére, hanem hivatalból is. Emellett a bíróságok felhatalmazást kaptak arra is, hogy kártérítést ítéljenek meg a szülőknek, amennyiben az indokolttá válik.
A törvény előirányozza egy DNS adatbázis létrehozását, továbbá egy olyan bizottság felállítását, melynek feladata a kiterjedt kutatás és adatgyűjtés.
Az EJEB 2013-ban hozta meg a döntést Zorica Jovanović keresete kapcsán, amelyben arra kötelezte Szerbiát, hogy egy éven belül derítsen fényt az eltűnt csecsemők sorsára, valamint fizessen tízezer euró kártérítést az asszonynak, aki végig kitartott amellett, hogy 1983-ban született, majd halottnak nyilvánított csecsemőjét illegálisan örökbe adták.