2024. április 19., péntek

Több pénz beruházásokra és egészségügyre

Módosítják az országos költségvetést

A köztársasági képviselőház szerdai ülésén megkedte az idei költségvetés átütemezésének vitáját. A módosítással mindenekelőtt a gazdaságot és a polgárokat érintő támogatást célozzák meg. Az elmúlt egy évben immár harmadik alkalommal dönt ilyen intézkedések mellett az állam, ezúttal 257 milliárd dinárt fordít a járvány okozta nehézségek enyhítésére. A mezőgazdaság számára további 5,5 milliárd dinárt irányoztak elő, ebből 4,9 milliárdot az Agrárkifizetések Igazgatóságán keresztül a gazdák, így az állattenyésztők támogatásának kifizetésére fordítanak.

Pék Zoltán: A költségvetés módosításával nem állnak le a korábban megkezdett beruházások (Ótos András felvétele)

Pék Zoltán: A költségvetés módosításával nem állnak le a korábban megkezdett beruházások (Ótos András felvétele)

Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a köztársasági képviselőház ülésén arra mutatott rá, pártja támogatja a járvány okozta nehézségeket enyhítő intézkedéscsomagot, különösen a mezőgazdaság esetében, ahol minden elkülönített dinárnak megvan a helye. Szavai szerint a környező országok közül senki sem fordított akkora támogatást a lakosság és a gazdaság támogatására, mint Szerbia. Miután az egész gazdaság, ahogy az ország minden polgára részesül ebben a támogatásban, a VMSZ csak támogatni tudja az átütemezést, már csak azért is, mert a járvány okozta nehézségek ellenére, az intézkedéseknek köszönhetően, az ország gazdasági növekedése is tapasztalható. Elmondta, az állami költségvetés módosításával jelentős összegeket fordítanak a közlekedési infrastruktúrára, ami hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyek megőrzéséhez és új munkahelyek létesítéséhez. Már most négy autópálya épül, és az elkülönített összegeknek köszönhetően újabb négynek a megépítését kezdhetik el. Megemlítette azokat az útvonalakat, amelyek fontosak a vajdasági lakosság számára, többek között a Belgrád–Nagybecskerek gyorsforgalmi út építését, illetve a Fruška gora-i korridort, az Újvidéket elkerülő kerüőlút munkálatait.

Pék Zoltán elmondta azt is, nem állnak le a megkezdett beruházások sem, így a Belgrád–Budapest gyorsvasút építőmunkálatai jó ütemben haladnak, valamint az Újvidék–Ruma gyorsforgalmi út munkálataira is számítani lehet. Kiemelte, jól haladnak a horgosi határátkelőhely bővítését szorgalmazó munkálatok, valamint folytatódik a Tiszát érintő projektum is. Törökbecsénél folynak a munkálatok, hogy az itt található gátnál megoldják a Tisza hajózhatóságát.

Beszédében arra is rámutatott, hogy a költségvetés átütemezésével 5 milliárd dinárt fordítanak majd az egészségügyre is, így a Szerbiai Klinikai Központ felújításán kívül beruházások valósulhatnak meg a Vajdasági Klinikai Központban is, Újvidéken új Covid-kórház épül, illetve az ország egész területén számos közkórház felújítása is megvalósulhat, amellett, hogy az egészségügyi intézmények felszereltségének bővítésével hatékonyabban harcolhatnak majd a koronavírus-járvány ellen.

Újhelyi Ákos (Ótos András felvétele)

Újhelyi Ákos (Ótos András felvétele)


Újhelyi Ákos, a VMSZ képviselője is a gazdaságnak szánt támogatásokra hívta fel a figyelmet, rámutatott, miután jó időben hoz az állam intézkedéseket, az élénkítő csomaggal sikerült elkerülni a drasztikus gazdasági visszaesést, illetve a könnyítésekkel fenntartható volt a vállakozások fizetőképessége. A mezőgazdaságra fordított összegek jelentőségére is rámutatott, mint elmondta, ez a gazdasági ág, a járvány ellenére 4,2 százalékos növekedést ért el.
Felszólalásban kiemelte a szabadkai Népszínház építési munkálatait. Ennek kapcsán elmondta, hogy várhatóan ebben az évben befejeződnek. Kiemelte, a 2021-es költségvetésben erre a projektumra nem különítettek el pénzt, hiszen a múlt évben 350 millió dinárt már átutalt az állam a város költsévetésébe, amit nem használtak még fel, hiszen a járvány jelentős mértékben lelassította a beruházást.
Hangsúlyozta, hogy a 10-es közúti folyosó részét képező Y elágazás feletti átjárók munkálatai is jól haladnak, a Mélykúti úti felüljáró munkálatai már befejeződtek, és a Pacséri út felett is megkezdődtek a munkálatok. Ez a beruházás 225 millió dinárba kerül.
Kitért a Szabadka–Szeged vasútvonal korszerűsítésére. Emondta, ezzel csökken majd a határátkelőhelyen felgyülemlő tömeg, hiszen az ingázók ezt a közlekedési eszközt is igénybe vehetik majd. A korábbi 500 millió dinárról az elkülönített összeget 2,4 milliád dinárra növelték meg az átütemezéssel.
Siniša Mali pénzügyminiszter a költségvetés átütemezését ismertetve rámutatott, a módosításra azért volt szükség, hogy a járvány elleni küzdelmet folytatni tudják, s miközben növelik a polgárok életszínvonalát, elősegítik a gazdaság növekedését. Ezzel az intézkedéssel a miniszter számításai szerint az államadósság nem emelkedik 60 százalék fölé. Az átütemezéssel a nagyberuházásokra a GDP 7,2 százalékát fordítják az idei költségvetésben. Az egészségügyben újabb beruházások valósulhatnak meg. Amellett, hogy a meglévő egészségügyi intézmények épületeit felújítják, újabb összegeket fordítanak a koronavírus elleni oltás beszerzésére, emellett a vakcinák gyártására egy gyár is felépül.
A filmipart 300 milliárd dinárral támogatják, a turizmusban felmerülő károk enyhítésére külön összegeket fordítanak, s támogatásra számíthatnak az idegenvezetők is, a szállodák pedig 150 eurót kapnak szobánként és 350 eurót fekvőhelyenként.
A lakosság a 60 eurós támogatásra, amit megkap minden felnőttkorú polgár, április 28-ától jelentkezhet. Az első kifizetés (30 euró) májusban, a második kifizetés (szintén 30 euró) novemberben várható. A nyugdíjasok ezen felül további 50 eurót kapnak szeptember folyamán.
A szerb állam a Koszovóban élő állampolgárokat 100 euróval támogatja, azzal, hogy a munkanélküliek 200 eurót kapnak. A munkanélkülieket az egész ország területén támogatják. Azok, akik a munkaközvetítő nyilvántartásában szerepelnek, 60 eurós támogatásban részesülnek.