2024. április 23., kedd

Nyolcvan havi átlagbér a végrehajtóknak?

A nyilvánosság számára is hozzáférhető adatokból ítélve a végrehajtói munka az egyik legjövedelmezőbb az országban, mivel egyesek közülük, az adósságok megfizettetése során akár 40 ezer eurót is zsebre tehetnek havonta, ami nyolcvan havi átlagizetésnek felel meg – írja a 021.rs hírportál.

Ez a fajta bérezés az esetek többségében törvényes, mivel az állam meghatározta a feltételeket, amelyek alapján a szolgáltatásaikat megfizettethetik.

Az országban jelenleg 236 végrehajtó működik, a fizetésük pedig különböző, de azok, akik nem is tudnak havi szinten több tízezer eurós bevételre szert tenni, így is öt és tízezer euró közötti bért vágnak zsebre.

A bevételeik az esetek számától és az adósság nagyságától is függ, az erre vonatkozó adatok azonban nem hozzáférhetőek, mivel az anyagiakról szóló jelentések csak a Gazdasági Jegyzékek Ügynökségében gazdasági egyesületként bejegyzett szervezetek esetében mutatható ki. A többiek, akik mint vállalkozók vannak bejegyezve, nem kötelesek ezt megtenni.

Az APR adataiból az látszik, amelyben a végrehajtók harmada van felölelve, hogy 2015-től 2019-ig a teljes bevételük több mint öt milliárd dinárt tett ki.

A Blic napilapnak nyilatkozó szakemberek szerint egy 12 millió dinár értékű bírósági eljárás során a végrehajtó több mint négyezer eurót is megkereshet. Mivel az országban csupán 236 végrehajtó működik, perekből pedig több millió van, világos, hogy ezekből valamennyien igazán jól megélhetnek.