2024. április 16., kedd

Mali: A járvány ellenére a polgárok jólétét helyeztük előtérbe

A köztársasági parlament kilencedik rendes ülésen Siniša Mali pénzügyminiszter a költségvetés átütemezéséről szólva kijelentette, hogy a kiváló gazdasági teljesítmény miatt került a képviselők elé az a napirendi pont, miszerint több pénzt lehet majd fordítani az egészségügyre, a kulturális intézményekre, a fiatalokra és a sportra, de a fizetésemelésekre is – írja a B92 hírportál.

Szavai szerint Szerbia azon ritka országok egyike, amely a polgárainak életszínvonalának növelését tette első helyre.

Az egész világon egyedül csak mi emeltük a nyugdíjakat és a fizetéseket. A nyugdíjak 5,9 százalékkal emelkedtek meg, a minimálbér 6,6 százalékkal, míg a közszférában 5 százalékkal. Mindezzel bebizonyítottuk, hogy azon kevés országok egyike vagyunk, amely a járvány ellenére is a polgárok jólétét helyezte előtérbe – mondta Mali a képviselők előtt, majd hozzátette, hogy amennyiben kiharcolják a gazdasági növekedést, akkor a nyugdíjak és a fizetések növekedésének is teret adnak.

Beszédének végén az átütemezés minden részletét ismertette, majd megállapította, hogy az ország jó irányban halad, ami lehetővé teszi a bérek növelését is.

Az ország Vučić elnökkel az élén határozottan igyekszik válaszolni a járvány okozta minden kihívásra. Immár több mint egy éve küzdünk a gazdaságunk megmentéséért és polgáraink életének megőrzéséért. Hatalmas összegeket fektettünk be a védőoltások beszerzésébe, új járványkórházak felállításába és a meglévők felszerelésébe is. A másik oldalon pedig már a harmadik segélycsomagot hirdettük meg, amellyel a gazdaságunkon igyekszünk segíteni, hogy az év végéig elérjük a hat százalékos gazdasági növekedést – mondta Mali a parlamentben.

Emlékeztetett arra is, hogy március 1-jétől a hadsereg tagjainak is megemelkedett a bére. Ennek értelmében a tisztek 4 százalékos, az altisztek 8 százalékos, a katonák pedig 12 százalékos fizetésemelést kaptak. A költségvetés átütemezése során erre a célra 3 milliárd dinárt irányoztak elő.