2024. április 23., kedd
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Támogatás vajdasági vállalkozásoknak

Branko Ćurčić tartományi kormányfő-helyettes tegnap ellátogatott az újvidéki Üzleti Inkubátorházba, ahol Đorđe Ćelić igazgatóval az ágazat jelenlegi helyzetéről beszéltek. Az inkubátorház legfontosabb szerepe a vállalkozói szellem támogatása, különösen a kezdők számára.

A kormányfő-helyettes kiemelte, hogy az általa vezetett gazdasági tevékenységek koordinálásáért felelős tanács prioritása a jobb környezet megteremtése a gazdasági fejlődés javításáért.

– Célunk a Vajdaság területén meglévő üzleti inkubátorok körülményeinek javítása, valamint újabbak üzembe helyezése olyan területeken, ahol még nem léteznek. Készek vagyunk támogatást nyújtani az IT-szektorban induló vállalkozók számára – elentette ki Ćurčić. Hozzátette, az indulás utáni tíz évben 95 felhasználó útja haladt keresztül az újvidéki inkubátoron, hetven százalékuk sikeresen folytatja működését a piacon, több mint 500 mérnököt foglalkoztatva.

Ezek a cégek megérdemlik a bizalmat és a további támogatást.

Đorđe Ćelić kiemelte, akik Újvidéken vállalkozást folytatnak új értéket és termékeket hoztak létre, amelyekkel világszinten versenyeznek.

– Rendkívül fontos az induló vállalkozásokat célzó vállalkozói készség ösztönzése, megtanítjuk nekik, hogyan fejlesszék vállalkozásukat, hogyan lépjenek be a piacra, és hogyan folytassanak üzleti tevékenységet. Szakértőkről beszélünk, akik ismerik a technológiát, mi pedig azért vagyunk, hogy segítsünk nekik új ismereteket és tapasztalatokat alkalmazni a gazdaságban – mondta az igazgató.

A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy az elkövetkező időszakban néhány nemzetközi tapasztalatot alkalmaznak, melyeket az üzleti inkubátor megvalósított projektumok keretében dolgoztak ki. A vállalkozói szellem támogatása érdekében tervben van egy verseny megszervezése is, ahol díjazzák a legjobb üzleti ötleteket. A versenyen a vajdasági inkubátorok, valamint az Újvidéki Egyetem karai vehetnek részt.

Az újvidéki Üzleti Inkubátorház társalapítói a tartományi kormány, Újvidék városa és az újvidéki műszaki kar.

A megbeszélésen részt vett Dejan Avdalović a vajdasági fejlesztési szolgálat igazgatója is.