2024. április 19., péntek

Pásztor: A régi bűnöknek hosszú az árnyéka

Az EU Szerbiáról szóló éves jelentése azért problematikus, mert nem sugározza vissza, nem igazolja vissza, elhallgatja azt az erőfeszítést, amit az ország az elmúlt években tett, mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorában. Elnagyolt, nem fair, nem tud kilépni a klisékből, amik politikailag kerültek meghatározásra, hangsúlyozta Pásztor.

Miben marad el Szerbia attól, ami az európai átlag? – tette fel a kérdést az elnök a vírushelyzet kezelésre vonatkozó kitételre reagálva. Abban, hogy jobban teljesített – szögezte le, hozzátéve, hogy messze az európai átlag fölött teljesítünk, a választásokkal kapcsolatos kitételekre reagálva pedig azt mondta, hogy az ellenzéki politizálás áttevődik a brüsszeli politizálás színterére.

Hozzátette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség indítványára a Fidesz nem támogatta a jelentést, ettől függetlenül elfogadásra került. Mint mondta, a dokumentum nem befolyásolja a mindennapjainkat, de az általános megélésünket igen.

A beszélgetés során Szerbia uniós csatlakozása kapcsán felmerültek az új csatlakozási szabályok, illetve a csatlakozás lehetséges felgyorsításának és komollyá tételének lehetősége.

A balkáni országok határainak módosításairól szólva úgy fogalmazott, „újra beigazolódott, hogy a régi bűnöknek hosszú az árnyéka". Mint mondta, a térség folyamatosan a nagyhatalmi érdekek játéka volt. „Benne van a generációk tudatában, hogy ez mindig veszélyt jelent” – mutatott rá, hozzátéve, a hírtől fontosabb, hogy az érintettek hogyan reagáltak, ami nagyon tanulságos, hangsúlyozta.

Pásztor István a pártok közötti párbeszédről is beszélt. „Nem gondolom, hogy olyan megoldás születik majd, amit az ellenzék elfogad” – mondta. Az ellenzék nem arra készül, hogy részt vegyen a választásokon, hanem hogy igazolja távolmaradását azon.

A koronavírus elleni harcról szólva hangsúlyozta, hogy van elegendő oltóanyag Szerbiában, válogatni lehet közülük. Az ember maga dönti el, hogy a védőoltást vagy a betegséget választja, mondta. „Mindannyiunk érdeke, hogy a védőoltást válasszuk” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy „a semmihez képest sokan, de az eléghez képest kevesen vették fel a vakcinát”.

Öt éves a Prosperitati Alapítvány. Meddig tarthatnak a magyarországi anyagi források? – tette fel a kérdést Muci Szántó Márta műsorvezető. Pásztor István válaszában hangsúlyozta, hogy amennyiben a jövő évi magyarországi választásokat követően olyan eredmény születik, amiben a VMSZ érdekelt, a folyamatot folytatni tudják.

A beszélgetést követően Pásztor rövid találkozón vett részt az RTV vezérigazgatójával és helyettesével, Miodrag Koprivicával és Klemm Józseffel, akik tájékoztatták a VMSZ elnökét az új épület birtokbavételének fejleményeiről. A beszélgetést követően megtekintették az épület egy részét.