2024. március 28., csütörtök

Az eredeti állapot helyreállítása a cél

Együttműködés a Jelačić-ház felújítása érdekében

Tegnap a Horvát Nemzeti Tanács és az újvidéki Műemlékvédelmi Intézet közös, közbeszerzésről szóló szerződést írt alá, amelynek köszönhetően folytatódhat a péterváradi Jelačić-ház felújítása. A dokumentumot Jasna Vojnić, a HNT elnöke és Siniša Jokić, az intézet igazgatója írta alá a HNT szabadkai székházában.

Jasna Vojnić a szerződés aláírása előtt megtartott sajtótájékoztatón a horvát közösség szempontjából fontos napnak nevezte a tegnapit, amely újabb állomást képez a teljes felújításhoz vezető úton. Kiemelte, hogy a HNT kötelességének tartja a bán emlékének őrzését és ápolását.

Josip Jelačić Szerbiában nem csak a horvát közösség számára jeles személyiség. A bán zászlaja alatt küzdöttek mindazok, akik ma is egyetértésben tudnak egymás mellett élni. A ház összekötő kapocsként szolgálhat a szerbek és horvátok között – nyilatkozta Jasna Vojnić.

A nemzeti tanács elnöke a fentiekhez hozzátette, hogy a ház felújítása a köztársasági kormány hathatós segítsége nélkül nem valósulhatna meg, ugyanis a kormány a költségvetésben 600 ezer eurót különített el az épület megvásárlására, majd további 100 ezer eurót a felújítások megkezdése érdekében.

Siniša Jokić elmondta, hogy korábban az épület tetőszerkezetét és homlokzatát újították fel, most pedig a belső tereit szeretnék felújítani. Legfőbb céljuk az eredeti állapot minél pontosabb helyreállítása, hogy az épület visszanyerje korabeli kinézetét. A tervek szerint a teljes felújítás után az épület nemzetközi szakmai tanácskozások, kulturális események, kerekasztal-beszélgetések színtere lenne.

Darko Vuković, a HNT Szerémségért felelős alelnöke elmondta, hogy az épületben többek között egy kiállítótermet is kialakítanak, amely zenei rendezvények, tanácskozások megtartására lesz majd alkalmas, valamint külön helyiséget kap a HNT irodája.

Darko Vuković, Jasna Vojnić és Siniša Jokić

Darko Vuković, Jasna Vojnić és Siniša Jokić