2024. március 29., péntek

Legyen ön is ePolgár!

Ügyfélpult az elektronikus ügyintézés javításáért

A szabadkai városi közigazgatás ügyfélszolgálatának kínálata új szolgáltatással bővült. A polgárok az ügyfélszolgálat nyolcas számú pultjánál segítséget kaphatnak ahhoz, hogy regisztráljanak az eUprava oldalán, ami lehetővé teszi számukra, hogy a jövőben elektronikus úton, sorban állás és várakozás nélkül intézzék el ügyes-bajos ügyeiket.

A szolgáltatás útnak indítása alkalmából tegnap sajtótájékoztatóra került sor, amelynek keretén belül Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Mihail Jovanović, az Információs-technológiai és Elektronikus-közigazgatás Iroda igazgatója, valamint Violeta Jovanović, a Nemzeti Lokális Gazdaságfejlesztési Egyesülés (NALED) képviselője ismertette annak előnyeit.

Mihail Jovanović elmondása szerint az elektronikus ügyintézés előnyeit mindenki megtapasztalhatta, aki ily módon regisztrált a védőoltás felvételére

– Az eUprava a legjobb megoldás, amely garantálja a hatékony ügyfélszolgálatot, hisz a polgároknak nem kell olyan küldöncökké válniuk, akik egyik tolóablaktól a másikig futnak. Az eUpravának köszönhetően hatékony és áttekinthető közigazgatást hozunk létre. Szabadka Városnak vezető szerepe van az elektronikus szolgáltatások fejlesztésében, és már évekkel ezelőtt megkezdték az elektronikusan elérhető szolgáltatások listájának bővítését, ma pedig Szabadka Város egy nagy lépést tesz annak érdekében, hogy a polgáraiknak minden segítséget megadjon ahhoz, hogy azok ePolgárokká váljanak. A polgároknak csak egyetlen alkalommal kell eljönniük az ügyfélszolgálatra, hogy azután bármikor kényelmesen el tudják intézni ügyeiket. Az utóbbi időben sok szó esik a vakcinációról, ami az eUprava hatékonyságára is egy pozitív példa, hisz rövid idő alatt több mint egymillió polgár vette igénybe a szolgáltatást, mára pedig már csaknem kétmillióan regisztráltak rajta. Aki ePolgárrá vált, be tudja jelenteni a gyermekét az óvodába, az általános iskolába, de többek között a személyi igazolványa, útlevele elkészítéséhez is időpontot tud igényelni. Két héttel ezelőtt indítottuk el Az én középiskolám (mojasrednjaskola.gov.rs) elnevezésű oldalt, amely lehetővé teszi, hogy a diákok jelentkezzenek bizonyos szakokra, és az eddigi tapasztalataink szerint hétből hat szülő az online bejelentkezést választja – fogalmazott Mihail Jovanović.

Szabadka polgármestere nyilatkozatában elmondta, azon dolgoznak, hogy a város minél több szolgáltatása elérhetővé váljon az eUpraván keresztül.

– Nagy nap ez Szabadka számára. Az ügyfélpult lehetővé teszi a szabadkaiaknak, hogy szakszerű segítség mellett létrehozzák a saját felhasználói fiókjukat, hogy azon keresztül használják a helyi és az állami közigazgatás szolgáltatásait. Aktívan dolgozunk azon, hogy a szolgáltatásaink jelentős részét még az idén elérhetővé tegyük, és bízunk abban, hogy jövőre minden szolgáltatás hozzáférhető lesz az eUpraván keresztül – mondta Stevan Bakić.

Violeta Jovanović szavai szerint a NALED elkötelezettaz elektronikus ügyintézés mellett.

– Nagy öröm számunkra, hogy a polgárok a jövőben Szabadkán is segítséget kapnak fiókjuk megnyitásában, ami lehetővé teszi, hogy sorban állás, illetve nagyobb kiadások nélkül elintézzék a számukra fontos ügyeiket. Különösen fontos ez a világjárvány idején. A közigazgatásban nagy jelentősége van az elektronikus rendszerek bevezetésének, mivel ez javítja a működésének áttekinthetőségét, valamint csökkenti a korrupció lehetőségét, és garantálja a gyors és hatékony ügyintézést – mondta Violeta Jovanović.