2024. március 29., péntek

Megteltek az iskolapadok

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában végre gyerekzsivaj töltötte be a folyosókat

Mivel a szakemberek szerint a szeptember óta alkalmazott óvintézkedések hatékonynak bizonyultak, tegnap a tanulók visszatérhettek az iskolapadokba. Rövid idő alatt kell sokat pótolniuk, ugyanis a hónap végén már a tavaszi szünet kezdődik.

Boldogan lapozták tegnap reggel a tankönyvüket az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola magyar elsősei, nekik csak a hétvégéken hiányoznak az iskolatársaik. A nagyobbak az online oktatás után tértek vissza ismét az iskolapadba – között van, akinek inkább a baráti társaság, míg másnak a tantermi oktatás hiányzott.

– Örülünk, hogy visszajöttünk az iskolába, így sokkal többet tudunk tanulni. Online kicsit nehezebb volt, mivel nem tudtuk annyira elsajátítani a tananyagokat – állítja a nyolcadikos Deák Evelin.

A nyolcadikosok nemrégiben próbaérettségin adhattak számot az eddig megszerzett tudásukról.

– A próbaérettségim elég jól sikerült ahhoz képest, hogy online tanultunk, de ha rendesen jártunk volna az iskolába, biztos, hogy sokkal jobb lett volna. Más a diák és a tanár között a kapcsolat élőben, mint interneten keresztül. Nagyon jól elő voltak adva online is az órák, de néha azért többször is meg kellett nézni, hogy érthetőbb legyen a tananyag – jelentette ki Gál Noémi.

A távoktatásban a diákok nem követik olyan lelkiismeretesen a tananyagot, mint amikor iskolába járnak, hiszen nincs folyamatos számonkérés – ez a legtöbb pedagógus tapasztalata.

– Az online oktatás nyomot hagy a diákok tudásán. Sajnos a matematika egymásra épülő részekből áll, és ha a diákok elvesztik a fonalat az elején, később ezt nagyon nehéz visszahozni. A próbaérettségi eredményei alapján szerencsére pontosan látom, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnem most az iskolában – mondta el Máriás Mónika matematikatanár.

Ilyen rendkívüli körülmények között komoly szervezőmunkát igényel összehangolni a diákok és a pedagógusok igényeit.

– Nagyon nehéz így az oktatás. A gyerekek az iskolapadban töltött időszakban is csak 30 perces órákon vesznek részt, ha pedig otthon vannak, akkor teljesen másként fogják fel a kötelezettségeket. Mi azon az állásponton vagyunk, hogy az lenne mindenkinek a legjobb, ha az iskolában folyna az oktatás –jelentette ki Potrebić Tőzsér Gabriella igazgató.

A szakemberek reményei szerint a hónap végén kezdődő tavaszi szünetig nem fog jelentősebb mértékben növekedni az iskolákban a fertőzöttek száma.