2024. április 18., csütörtök

Pozitív visszhang és megújulás

Tisztségváltás a Tordaiak Klubjában és a Tordai Újságban

Lázár György eddigi elnök lemondása után a klub tanácsa Mezei Zsuzsannát választotta meg a Tordaiak Klubja elnökének, aki nemrég a Vajdasági Levéltárból vonult nyugdíjba. A Tordai Újság szerkesztője ezentúl Csíkos Dániel, az újvidéki RTV újságírója lesz.

A Tordai Újságot a Tordaiak Klubja immár 23. éve adja ki. A járvány sem szakította meg a hagyományt. Ebben az időszakban nyomtatták ki a helyi lap 100. számát. Az új felállásban is az első feladat a Tordai Újság 101. számának a megjelentetése volt. Ezentúl ez a feladat nem egy személyre hárul, mint eddig, megosztják a munkát.

– A Tordaiak Klubjában a titkári pozíciót töltöm be és szerkesztőbizottsági tag vagyok. Én gyűjtöttem össze a hirdetéseket, a megemlékezéseket a helyiek között. A pályázatokat, amelyekből a Tordai Újságot finanszírozzuk, azokat is én készítem el, illetve a különféle dokumentációkat – mondta Kiss Kornélia, a Tordaiak Klubjának titkára.

A Tordai Újságnak már eddig is egy fiatal, tettre kész csapata volt. Ez megmaradt, de szeretnék bővíteni a kört, mivel további terveik is vannak.

– Kiadtuk a 101. számot. Elég jó visszhangra talált, érdeklődnek az emberek. Azóta már új klubtagok is jöttek. Remélem, hogy sikerül megújítani. Szeretnénk a tevékenységünket egy kicsit kiszélesíteni. A Tordaiak Klubjának az egyik fő tevékenysége a Tordai Újság kiadása, illetve a tordai bálnak a megszervezése volt Szabadkán. Nekünk ez úgymond kevés – mondta Mezei Zsuzsanna.

Mezei Zsuzsanna: Naprakész hírek Tordáról (Kecskés István felvétele)

Mezei Zsuzsanna: Naprakész hírek Tordáról (Kecskés István felvétele)

Amikor borítékozták a Tordai Újság legújabb számát, akkor a legtöbb újság Szabadkára ment. Ezért még szorosabbra szeretnék fűzni velük a kapcsolatot.

Például földeríteni, hogy az innen elszármazott tordaiak tartják-e még a régi tordai szokásokat, mire vitték Szabadkán, van-e közöttük jó üzletember, vagy olyan, aki esetleg valamiben kitűnt az életben.

Szeretnék kiszélesíteni az együttműködést a környékbeli helyi újságokkal és a falubeli civil szervezetekkel is.

A Tordaiak Klubjának az egyik legfontosabb föladata, hogy fölkutassa az elszármazottakat, és felvegye velük a kapcsolatot. Ezt szeretnék folytatni, felkutatni a sikeres tordaiakat a nagyvilágban, ugyanakkor felvenni a kapcsolatot a faluból mostanában elköltözött fiatalokkal is. Mindemellett egy weboldal fejlesztésén is dolgoznak, hogy ne csak a postán múljon a tordai híreknek az eljuttatása a nagyvilágba.

– Először is föltesszük a száz Tordai Újságot a honlapunkra. Már sikerült is digitalizálnunk, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítségével. Amint megkapjuk a jelentést – ugyanis pályáztunk a költségekre –, hogy elkezdheti működését, akkor azt rögtön beindítjuk. Azért, hogy a weboldal naprakész legyen, mindent fölteszünk, kisebb-nagyobb híreket egyaránt, például, hogy megszületett-e az első baba Tordán, mert sajnos még az idén nem született kisbaba – mondta a klub elnöke.

A Tordaiak Klubja, az újság folyamatos megjelentetése mellett, a falubeliek életével kapcsolatos kiadványokat is megjelentette. Az első könyvük a régi tordai receptek gyűjteménye lesz, amelynek kiadását az idén tervezik.