2024. április 25., csütörtök

Mindent a szemnek Horgoson

Helyben, helyiektől nem csak helyieknek

Nyolc képzőművész, köztük művészek és amatőrök alkotásaiból nyitottak péntek este állandó tárlatot a horgosi Művelődési Házban. A sok helyiséggel rendelkező, nemrégiben teljes egészében berendezett és igényesen kialakított házban jut hely galériának is, amit a horgosiak ügyesen ki is használnak. Ezekben az ínséges időkben mindenki abból gazdálkodik, amije van, és Horgoson van miből, ugyanis a külföldön élő Fujkin István ötlete alapján felkutatták azokat, akik festenek, rajzolnak, képzőművészettel foglalkoznak, és az ő munkáikból állítottak össze egy állandó tárlatot, amit egész évben bárki megtekinthet, sőt az árcédulák is ott vannak a képek mellett, tehát vásárolni is lehet belőlük. Németh Ernő sokoldalú horgosi újságíró, aki megnyitotta a tárlatot, arra emlékeztetett beszédében, hogy a gazdag múltú település sosem szűkölködött tettre kész emberekben.

– Nem lehet csak években, emberöltőkben gondolkodni ezen a szélfútta, történelem dúlta tájon, hanem csakis századokban. Horgas halásztanyát, amelynek első írásos említése I. Géza magyar király 1075-ben kelt adománylevelének a fennmaradt átiratában található, a tatárok rombolták le 1241-ben. Utána Tiszaszentpéter néven hoztak létre itt egy nagyobb települést, amit a törökök töröltek el a föld felszínéről. Végül Kárász Miklós telepítette újra a falut pontosan 250 éve. Sajnos a járványhelyzet miatt a negyedszázados jubileumot nem tudjuk úgy ünnepelni, ahogyan az illő lenne, de úgy érzem, hogy egy galéria megnyitása mégis méltó módja az emlékezésnek. Falunk nemcsak a népdal egyik bölcsője, de a képzőművészetnek is nagy hagyománya van – mondta, majd Horgos képzőművészeti palettájának gazdagságát ecsetelte, és köszöntötte a kiállító művészeket, köztük Szabó Erdélyi Gabriellát és Erdélyi Istvánt, a falut megalapító Kárász Miklós leszármazottjait, illetve Sors Magdolnát, Szabó Franciskát, Szabó Kingát, Fazekas Editet, Szabó Margitot, Sárkány Tamást. Elmondta továbbá, hogy mellettük megtekinthető lesz még Barna Karolina és Fujkin István munkája is.

– Ötvennégy év múlva lesz Horgos első nyilvános említésének ezredik évfordulója. Remélem, hogy addigra ez a galéria jelentős intézménnyé növi ki magát, lakóink, művészeink is visszatérnek ide, Horgosra, mint a két gólyamadár – utalt ezzel Fujkin István alkotására, mely szintén a Művelődési Házat díszíti, és jelképezi az emberek otthonukhoz való viszonyát, ahová mindig visszatérhetnek, és legtöbbjük vissza is tér, de legalább visszavágyik.

Az eseményt megszervező és koordináló Sós Nóra szerint ezt a tárlatot két dolog jellemzi, mégpedig a sokszínűség és a gyökerek fontosságának tiszteletben tartása.

– Több olyan művész is tevékenykedik Horgoson, akiknek munkájára büszkék vagyunk, és szerettük volna mindezt megmutatni a közösségnek is. Az állandó tárlatot az év bármely napján, a Művelődési Ház munkaidejében megtekinthetik – mondta a koordinátor.

Hogy az esemény igazi megnyitó jelleget kapjon, a műkedvelők pedig megtisztelve érezzék magukat, Tillinkó Luca és Csonka Ferenc népzenei csemegével kedveskedett a jelenlevőknek, a kiállítás helyszínén, az emeleti teremben, ahol Sors Magdolna, Szabó Franciska, Szabó Kinga, Erdélyi István, Fazekas Edit, Szabó Margit, Sárkány Tamás és Szabó Erdélyi Gabriella alkotásaiban gyönyörködhetünk, és a szervezők azt sem tartják kizártnak, hogy a kör bővülni is fog.