2024. április 19., péntek

A legpatinásabb színházi seregszemlénk

Megkezdődött a Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Fesztiválja Nagybecskereken

Nagybecskereken hétfőn este megkezdődött a vajdasági színházak 70. szemléje. A jubiláris rendezvény a járvány miatt tavaly elmaradt, az idén sem a megszokott formában zajlik. Egy hét alatt kisszámú közönség láthatja a 12 előadást, amelyeket a részvevők saját színházaikban mutatnak be.
A hetven év alatt a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház 24 alkalommal volt a házigazdája és már szinte székhelye lett az ország legpatinásabb fesztiváljának. Most kevés néző előtt, mindenki a saját színházában, Nagybecskereken, Zomborban, Szabadkán, Újvidéken és Versecen lép majd fel.
– Kisszámú közönség előtt játszhatjuk a produkciókat. Ezért eldöntöttük, hogy a fesztivált ma, 19-én Becskereken nyitjuk meg, a különböző kísérőrendezvényekkel együtt. E hó 26-án, ugyancsak Becskereken zárjuk, közönség előtt. A többi versenyben levő előadást viszont a programot adó színházak székhelyében játsszuk, körforgásos fesztivál formájában, nyilatkozta Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke.

Venczel Valentin: Nagybecskerek igazi házigazda

Venczel Valentin: Nagybecskerek igazi házigazda

A szerény körülmények között megtartott megnyitón az egybegyűlteket Dejan Karliček, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház igazgatója köszöntötte, az önkormányzat nevében Saša Santovac alpolgármester szólalt fel, a fesztivált pedig Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója nyitotta meg. Az első előadást a becskereki Toša Jovanović Népszínház társulata mutatta be. A Peter Weiss: Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című produkció a fesztivál ezredik előadása volt.

Mint a megnyitón elhangzott, a fesztiválnak a jelenlegi körülmények között is fontos szerepe van a járvány okozta bezártság feloldásában.
– Amennyire csak tehettük, nem vettünk tudomást arról, ami történik körülöttünk. A színház igazából az emberi kapcsolatok ábrázolásának a művészete. Ráadásul a közvetlen emberi kapcsolatok ábrázolásának a művészete. A színművész nem alkothat, ha nincs egyidejűleg ott a nézője. A járvány és a különböző elidegenítő óvintézkedések kikezdték az emberi kapcsolatok közvetlenségét. Ennek a bizalmatlanságnak a hárítása lesz a színházi művészeknek a legnagyobb feladata, véli Venczel Valentin.   
A 70. fesztiválnak három magyar nyelvű előadása lesz. Szabadkán a Kosztolányi Színház előadásában Gusztáv a hibás mindenért című előadás szerepel, az Újvidéki Színház az Anna Karenina című produkcióval vesz részt a szemlén, valamint a Szabadkai Gyermekszínház A színháznak szeretettel című előadását láthatja a közönség.
– A fesztiváli programban rendszeresen szerepelnek magyar előadások. Néha volt olyan fesztivál, hogy három előadás is szerepelt. A díjazott előadások vonatkozásában a magyar előadások magasan, a díjazottak felső mezőnyében vannak, mondja Venczel Valentin.

A fesztivált Zoran Đerić nyitotta meg (Fotó: Kecskés István)

A fesztivált Zoran Đerić nyitotta meg (Fotó: Kecskés István)

Hétfőn este kísérőrendezvényként bemutatásra került a fesztivál elmúlt 70 évét bemutató monográfia, amely a Dejan Penčić Poljanski által – a fesztivál 55. évfordulójára – készült katalógusára épült.
– A vajdaság színházi élet sokszínű, akárcsak Vajdaság. Itt egyaránt ápolták a komédiát, mint a tragédiát, a drámát. Amit kiemelnék, az a vajdasági színházak bátorsága, hogy új címszavakat vigyenek színre, új rendezőket, új szereplőket. Ilyen szempontból mindig innovatívok voltak, ami ezen a fesztiválon is mindig megmutatkozott, nyilatkozta Goran Ibrajter, a fesztivál monográfiájának társszerzője. 
A fesztivál szelektora Slobodan Savić színikritikus, a zsűri tagjai: Vida Ognjenović, Miodrag Tabački és Predrag Momčilović.