2024. április 20., szombat

Norvég tudósok pénzt kaptak a rivális cégtől

Egy norvég tudós, aki felfedezte az AstraZeneca-védőoltás és a vérrögképződések közötti kapcsolatot, öt éven keresztül a konkurens Pfizer vállalattól kapott pénzt – jelentik a norvég lapok, írja a B92 hírportál.

Ezek szerint Pål Andre Holme, aki azzal vált híressé, hogy rámutatott az AstraZeneca-Oxford-védőoltásának veszélyes vérrögképző hatására, elmulasztotta a tudományos tanulmányban bejelenteni, hogy az elmúlt öt évben a Pfizer és a Bayer gyógyszergyártó vállalataitól több mint egymillió norvég koronát kapott.

A norvég Omni hírportál által három nappal ezelőtt közölt cikk azt állítja, hogy több tudós, akik az AstraZeneca-védőoltásának veszélyes mellékhatásait bemutató tanulmány mögött állnak, anyagi kapcsolataik vannak a konkurens gyógyergyártó cégekkel.

A csoportot Pål Andre Holme vezette, az oslói Egyetemi Kórház professzora, aki az elmúlt öt év során több mint egy millió norvég koronát kapott a Pfizer és a Bayer cégeitől, akik szintén védőoltásokat állítanak elő. További három kutató is hasonló kapcsolatokkal rendelkezik ezekkel a vállalatokkal.

Ennek ellenére elutasították a vádat, hogy mindennek bármi köze lenne a jelentésükben foglaltakkal, amely a New England Journal of Medicine tudományos hetilapban jelent meg, viszont azt elismerték, hogy átláthatóbbá kellett volna tenniük az anyagi bevételeiket.