2021. május 15., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A lakodalmakra még várni kell

Májustól augusztusig az EU 36 ezer adag védőoltást adományozhat Szerbiának

A köztársasági egészségügyi válságstáb várhatóan holnap ülésezik, Goran Vesić, a testület tagja és Belgrád alpolgármestere már jelezte, hogy újfent indítványozni fogja a vendéglátóhelyek beltéri részének a megnyitását. Predrag Kon epidemiológus szerint ennek az ideje továbbra sem jött el. A Prva Tv reggeli műsorának vendégeként kifejtette, hogy a járványhelyzet a korábbiakhoz képest valamelyest javult, de továbbra is túlságosan sokan szorulnak kórházi gyógykezelésre, „valamint azt is fontos figyelembe venni, hogy globális szinten ismét felfelé ível a járványgörbe".
A következő lépésben olyan létesítmények és események tekintetében „kellene" enyhíteni a korlátozásokat, amelyek járványügyi szempontból különösen kockázatosak – például a vendéglátóhelyek beltéri része vagy a lakodalmak és egyéb tömeges rendezvények –, „nem valószínű, hogy a válságstáb következő ülésén ilyen jellegű enyhítést javasolhatnak" – emelte ki Predrag Kon, és hozzátette, ahhoz, hogy indokolt legyen engedélyezni a lakodalmakhoz hasonló tömeges rendezvények megtartását, a napi esetszámnak száz alá kell csökkennie.
A védőoltással való immunizáció témájához kapcsolódóan Predrag Kon elmondta, hogy a kollektív immunitás célja elérésének a tekintetében egyre jobb a helyzet, Belgrádban például a felnőtt lakosság 40 százaléka kapta meg a védőoltást.
– Ahhoz, hogy érdemi kollektív immunitásról beszélhessünk, a lakosság 80 százalékának kell védettséget szereznie. Persze olyanok is vannak, akik már felépültek a fertőzésből, ám előbb vagy utóbb nekik is fel kell venniük a védőoltást. Ebből kiindulva például Belgrádban még legalább ugyanennyi polgárt kellene beoltani. A tömeges immunizáció három hónappal ezelőtt kezdődött, azóta sikerült Belgrádban beoltani a felnőttek 40 százalékát. Azzal is számolni kell, hogy az oltási arány nem mindenhol ugyanolyan az országban, mint a fővárosban – fejtette ki Predrag Kon, megismételve, hogy jelenleg valamivel több mint egymillió személyt tekinthetünk oltás által immunizáltnak.

A SZOLIDARITÁS A KULCS
A szerbiai látogatáson lévő Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodavezetője Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kíséretében ellátogatott a Torlak Virológiai Intézetbe, ahol vélhetően hamarosan megkezdődhet a Szputnyik V oltóanyag gyártása. Hans Kluge szavai szerint a járványból szolidaritással lehet kilábalni, Szerbia pedig kiváló példája ennek a szolidaritásnak. Mint hozzátette, örvendetes, hogy Aleksandar Vučić államfő a Torlak Intézetbe való fejlesztési beruházások mellett döntött. A koronavírus elleni immunizációnak gyorsabb ütemben kell zajlania, ennek alapfeltétele pedig az, hogy minél több oltóanyag álljon rendelkezésre – húzta alá Hans Kluge.
Az SZRTV hírösszeállítása szerint Zlatibor Lončar köszönetet mondott, amiért a WHO támogatásának köszönhetően sikerült kialakítani a kapacitásokat, amelyek minden, különböző tárolási hőmérsékletet igénylő védőoltás tárolását lehetővé teszik.

ÉRKEZIK AZ EU ADOMÁNYA
Várhelyi Olivér, az EU szomszédságpolitikai és bővítési biztosa Twitter-bejegyzésében megerősítette, hogy az EB Ausztriával való együttműködésének köszönhetően hamarosan kezdetét veszi 651 ezer adag Pfizer–BioNTech védőoltásnak az eljuttatása a nyugat-balkáni országokba. Az SZRTV összeállítása szerint ebből Szerbia 36 ezer adagot kap májustól augusztusig.
Ami a járványügyi mutatókat illeti, a keddi jelentés értelmében országszerte 15.562 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2965-nek az eredménye volt pozitív (19,1 százalék). Hivatalosan 32 Covid-páciens hunyt el, 6058 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,91 százalék. Kórházi gyógykezelésre 6512 Covid-páciens szorul, mesterséges lélegeztetésre pedig 219. Vajdaságban előző nap 857 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 209-et.