2021. július 24., szombat

A gyermekorvosok szerint egyre több kisgyermeket fertőz meg a vírus

Saša Milićević gyermekorvos szerint az utóbbi időben a koronavírus a gyermekeknél is súlyos klinikai kórképet alakít ki.

Az orvos a Dan hírportálnak elárulta, hogy a klinikán egyre több a beteg gyermek, amely a kórházban kezeltek száma mellett sajnos az elhalálozásokban is megnyilvánul. A tinédzserek mellett most már a legfiatalabb gyermekek közül is egyre többen fekszenek kórházakban.

A gyermekorvos szerint a vírus a fiatalokban egy biztonságosabb gazdatestet talált, s emiatt fontos mostantól több figyelmet fordítani erre.

A vírus szövődményei kapcsán elmondta, hogy nem különbözik a felnőttekétől, ezért akár halálos kimenetűek is lehetnek.

Milićević hangsúlyozta, hogy rendkívül óvatosnak kell lennünk, mert most már biztos az is, hogy a vírus valóban megtámadhatja a legfiatalabb generációkat, s akár kialakulhat az úgynevezett koronavírus utáni szindróma is. Ezért is tanácsolja a szülőknek, hogy a gyermekeik kerüljék azokat a helyeket, ahol könnyedén megfertőződhetnek.

„Nagyon sok olyan gyermek van, aki teljesen tünetmentes, de ez nem jelenti azt, hogy nem fertőzött, ezért is kell óvatosan kezelni a  kapcsolatteremtést. A gyermekek számára fontos a megfelelő táplálkozás, valamint az elegendő alvás. Az iskola kezdete miatt nem ajánlott túl sok időt eltölteni a számítógép mellett. Erősíteni kell az immunrendszert, mert az kulcsfontosságú a betegségekkel küzdő gyermekek számára. Az egészséges immunrendszer tesz különbséget az között, hogy a gyermekek miként fognak boldogulni” – figyelmeztetett.

Azt tanácsolja, hogy azon családok gyermekei, ahol van bizonyítottan fertőzött, ne járjanak iskolába, hogy semmiképpen se továbbíthassák a vírust csoporttársaiknak.

Végül pedig úgy véli, hogy a vakcinációra a kicsiknél még nincs szükség, azonban a jövőben el kell gondolkodni rajta.