2021. június 23., szerda

Legkevesebben a Pfizer-védőoltást követően betegszenek meg

A koronavírus miatti kórházi kezelés kockázatának esélye kevesebb, mint 50 százalék azoknál, akiknek három hét telt el a védőoltás felvételét követően, mint azoknál, akik nem vették fel az oltást – írja a 021.rs hírportál.

A tüdőgyulladás kockázata tizenötszörösen alacsonyabb a beoltottak esetében, mint azoknál, akik megbetegedtek, de nem vették fel a védőoltást. A kórházakba egyetlen beteget sem kezelnek, akik Pfizer- vagy AstraZeneca-védőoltást vettek fel.

A Blic hírlap jelentette meg annak a kutatásnak az előzetes eredményeit, amelyet Szerbiában végeztek el. A tanulmányozás még mindig tart, amellyel a megbetegedettek arányát követik a lakosság beoltott és védőoltást fel nem vett része között.

A kutatással a megbetegedéseket és a kórképeket is vizsgálják a beoltott és a védőoltást még fel nem vett polgárok esetében is. Figyelik a tüdőgyulladás előfordulásának gyakoriságát és a kórházi kezelésre szoruló páciensek számát is.

A vizsgálatokat Kragujevácon végezték el, de a kutatásban résztvevő betegek számát tekintve az egész országra is levetíthetőek az eredmények. A város Egészségházának adatait használták fel, amelyen keresztül regisztrálják a beoltottak és a megbetegedettek számát is. A kutatás január 1-től március 31-ig tartott, amelyben 28.630 beoltott és több mint 100 ezer védőoltást fel nem vett polgár vett részt.

Az első eredmények szerint a nem beoltottak 8,11 százaléka betegedett meg, míg a beoltottak 2,03 százaléka. A számok csökkenő tendenciát mutatnak a revakcinációt követően, amely 1,17 százalékot jelent, három héttel ezt követően pedig 0,57 százalék. A revakcináció hatékonysága három hetet követően 92 százalékos.

A nem beoltottak 1,23 százaléka került kórházba, míg a beoltottaknál ez az arány 0,16 százalék, a revakcináltak esetében 0,06, három héttel a revakcinációt követően pedig mindössze 0,02 százalék. A 28.630 beoltott személy közül csupán hatan kényszerültek kórházi kezelésre.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a legkevesebben a Pfizer-védőoltását felvettek közül betegedtek meg. Az AstraZeneca esetében ez az arány 2,3 százalék, a kínai védőoltás esetében 2,2 százalék, az orosznál 1,8, míg a Pfizernél 1,1 százalék.