2024. április 25., csütörtök

Nyaralni készülnek a magyarok

Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a magyarországi lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni – derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből. Míg tavaly a lakosság csaknem fele jutott el nyaralni a pandémia két hulláma között, az idei nyár már most kedvezőbbnek tűnik a hazai turisztikai szereplők számára.
A felmérés szerint a lazító bejelentések hatása egyértelműen látszik a foglalási számokban is, napról napra gyarapodnak a nyári előfoglalások. A tavaly ilyenkori foglalásoknak a többszöröse érkezik jelenleg a nyárra.
Az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070 forint, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Bár a kutatásban résztvevők többsége maximum 100 ezer forint körüli szállásköltséggel tervez, a teljes nyaralásra többet költenének, maximum 300 ezer forinttal kalkulálnak. Az átlagos foglalás 4 éjszakára szól az idén, míg tavaly 2-3 éj volt.
A kutatás szerint 10-ből 8 nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását: az idei nyári foglalások 33 százaléka apartmanba szól, míg hotelbe 25 százalék.
Az eddig lezárt öt kutatás alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 fő tervez az idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (11-12 százalék).
Az Ipsos felmérése szerint a legkedveltebb belföldi úti cél a Balaton és környéke, ahová a nyaralók több mint fele utazna az idén. Megnőtt Hévíz népszerűsége (7 százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is.