2024. március 29., péntek

Többmilliós támogatás a nagybecskereki iskolák felújítására

A tartományi kormány, Nagybecskerek városával együtt, több millió dinárnyi összeget különített el, főként az oktatás területén történő beruházásokra.

Már javában folynak Nagybecskerek külvárosában lévő Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola felújítási munkálatai. A munkálatok során megtörténik a nyílászárók teljes cseréje, 144 új ablakot építenek be, és 5 bejárati ajtót. Nagybecskerek városa erre 7 millió dinárt különített el a költségvetésből. Ebben az iskolában már 1963 óta, vagyis a felépülés óta, nem cseréltek nyílászárókat.
Az említett általános iskola mellett további 1,4 millió dinárból felújítják a Jovan Trajković Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola emeletét. A munkálatok magukba foglalnak négy tantermet, egy irodát és a folyosót, valamint a mennyezet szigetelését és lesüllyesztését, az elektromos hálózat és a világítás cseréjét.
A nagybecskereki műszaki iskola egy Dacia Sandero típusú személyautóval lett gazdagabb, amelyet mint oktatási eszközt fognak használni. Erre 1,3 millió dinárt különítettek el.
A Dr. Boško Vrebalov általános iskola épületében működő iskoláskor előtti intézményben kicserélik az elavult gázkazánokat. A beruházás 300.000 dináros összegből valósul meg.
A tartományi kormány a Tartományi Oktatási, Szabályozási, Igazgatási és Nemzeti Kisebbségi - Nemzeti Közösségek Titkárságának a pályázatán keresztül 11,7 millió dinárt határozott meg a nagybecskereki iskolák felújító munkálataira.
Ebből a legnagyobb összeget, 3,1 millió dinárt, a Nikola Tesla Elektrotechnikai És Építészeti iskola kapta a homlokzat egy részének felújítására. Emellett 2,9 millió dinárt kapott a Mezőgazdasági Középiskola is az iskolaépület egy részének felújítására.
A lázárföldi Slavko Rodić Általános Iskola 3 millió dinár támogatást kapott az illemhelyiségek felújítására, a Sonja Marinković Általános Iskola 1,8 millió dinárból az ablakok cseréjét végzi el, míg a Szervó Mihály Általános Iskola a kapott 860.000 dinárt a tornaterem munkálataira fordítja majd.