2024. március 29., péntek

A gyermeknevelés nem gyerekjáték

Jelena Petrović, „A szülőséget tanulni kell" projekt vezetője az RTS televíziónak elmondta, hogy minden második gyermek ki van téve valamilyen bántalmazásnak, legyen szó pszichikai, vagy fizikai bántalmazásról, ami azt jelenti, hogy társadalomként nem tettünk eleget az ellen, hogy megvédjük gyermekeinket az erőszaktól, pedig erre kötelez minket a gyermekek jogairól szóló egyezmény.

A projekt vezetője részletezte az UNICEF tanulmányát, miszerint a gyermekek 40 százaléka részesült erőszakmentes nevelésben, ugyanennyi viszont erőszakos családi légkörben, valamint 20 százalékuk részesült fizikai bántalmazásban.

Petrović elmondása szerint a szülők az erőszakos nevelést a saját felmenőiktől tanulták el, s úgy hiszik, hogy ez az egyetlen módja a tekintély fenntartásának.

„A pszichológusok többsége egyetért abban, hogy a gyermekek elleni erőszak meggyőződésből, és tehetetlenségből fakad” – mondta Petrović.

Arra is kitért, hogy a bántalmazásnak mindig nyoma marad a gyermekekben, s a későbbi kapcsoltaikban is alkalmazni fogják, mert úgy vélik majd, hogy az a normális problémakezelési módszer.

„A szülőséget tanulni kell" projekten belül egy olyan platformot alakítottak ki, melyen keresztül a szülők olyan nevelési metódusokkal ismerkedhetnek meg, amelyek segítségével elkerülhetik a fizikai, vagy pszichikai erőszak alkalmazását, hiszen Petrović tudja, hogy minden szülő szándékában áll a jobbá válás.

Továbbá a projektvezető szerint komolyabban kellene foglalkozni azokkal a gyermekekkel, ahol a szülők elváltak, hiszen az közvetetten is erőszak hatása alá helyezi a gyermeket. Nem is beszélve arról, hogy a járványhelyzet miatt a kicsiknél központi szerepet tölt be a számítógép és az internet, ahol ugyancsak erőszak veszélyeinek vannak kitéve.