2024. március 29., péntek

Elfogadták Kovács Elvira jelentését

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése hétfőn este elfogadta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjének, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottságának korábbi elnökének a Nemzeti kisebbségek megőrzése Európában című jelentését.

Mint arra Kovács Elvira saját közösségi oldalán kihangsúlyozta, a jelentésben rámutatott, a nyelvi, etnikai és kulturális sokszínűség tiszteletben tartása az egyenlőséghez és az emberi méltósághoz való alapjogok elismerésén alapszik. A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme azonban gyakran számos kihívás közepette veszélybe kerül. Emiatt fontos, hogy a nemzeti kisebbségek részt vehessenek országuk kulturális, társadalmi és gazdasági életében, valamint közügyeiben.

A jelentés megerősíti a Kisebbségi keretegyezményt,  mint az emberi jogok védelme kulcsfontosságú eszközének jelentőségét. Kovács Elvira kihangsúlyozta, a keretegyezmény alapján a stabilitás, a biztonság és a béke megőrzése Európában megköveteli a nemzeti kisebbségek védelmét.