2024. április 19., péntek

FRISSÍTETT – Pásztor István: A mérséklődés ellenére fontos, hogy az oltakozás folytatódjon

A Vackor őszre fogadhatja az ovisokat és bölcsődéseket Szabadkán, kihelyezett tagozata pedig Újvidéken nyílhat a Magyar Szó székházában

Jó irányban halad a járványhelyzet Szerbiában, s ennek köszönhetően olyan időszakba értünk, amikor már láthatjuk a végét – mondta többek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke a Szabadkai Magyar Rádió ma reggeli műsorában, miközben leszögezte azt is, hogy minden bizonnyal a május 1-jei ünnepnapokat is lazábban tölthetjük családunk, barátaink körében, erről azonban a köztársasági válságtörzs eheti ülésén dönt majd. 

– Megérte odafigyelni, önmérsékletet gyakorolni, mert ennek köszönhetően a tanulók egy része visszatérhetett az iskolákba, a vendéglők teraszai is benépesülhetnek. Mindez jelzés értékű, azt bizonyítja, hogy lassan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. Fontos, hogy az oltakozás folytatatódjon, hiszen a nyájimmunitás elnyerésének a felénél tartunk. Ezúttal is arra kérek mindenkit, aki még nem oltatta be magát, gondolja újra korábbi döntését, és a saját és a körülötte élők érdekében vegye fel a védőoltások valamelyikét, hiszen mind egyaránt hatásos – mondta az elnök. Mint kifejtette a koronavírus-járvány előidézte helyzetről, szemtanúi lehetünk annak, hogy mind fiatalabb korosztályokat is érint a megbetegedés, épp ezért fontos továbbra is a szükséges óvintézkedések betartása. Az utazási lehetőségekkel kapcsolatban Pásztor István leszögezte, bármelyik Szerbiában alkalmazott védőoltással oltanak be bennünket, azzal szinte biztosra vehetően utazhatunk majd a nyáron is.

Az év végéig befejeződhet a palicsi aquapark, vagy wellnessközpont építése – derült ki a beszélgetésből. Fontos, hogy Palics visszanyerje turisztikai vonzerejét, és ez mind inkább megnyilvánul, méghozzá az ingatlanárak növekedésében, a helység csinosítgatásában.

– Kétségkívül rendkívül fontos beruházásról van szó, de legalább ennyire fontos a tisztánlátás is, ezért a közpénzekből épülő park esetében az eredeti tervdokumentáció pénzügyminisztérium általi felülvizsgálata után léphetünk tovább – mondta Pásztor István, vagyis ezután konkretizálhatják a pénzügyi keret biztosítását. Eddig az építkezéshez szükséges anyagi keret negyven százalékát teremtették elő.

Szó esett egy másik – tartományi  jelentőségű – beruházásról, a Vackor óvoda és bölcsőde építéséről is Szabadkán, mely a tervek szerint őszre megnyitja kapuit a legkisebbek előtt, s ez a munkálatok haladtával reálisnak tűnik.

– A Szekeres László Alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács beruházása az épület, amelyre az anyagi keret teljes mértékben biztosított, így joggal remélhetjük, hogy őszre mintegy 100, óvodás, bölcsődés kisgyermek elhelyezésével a város és közösségünk egy új színfoltjává válik az új intézmény. A gyermekek fogadásán túl, a tervek szerint, szakmai gyakorlatot is biztosít majd a pedagógiai akadémia hallgatóinak. A jövendőbeni intézmény az MNT irányítása alatt fog állni. Az intézmény kihelyezett tagozatainak létrehozása is tervben van, Újvidéken például a Magyar Szó székházában, a Vojvoda Mišić utcában a nyomdarészleg kiköltöztetésével lehetővé válik a város szükségleteinek megfelelő, kisebb óvodai és bölcsődés csoport kialakítása és működtetése, miáltal az épületet is tartalommal töltjük meg – szögezte le Pásztor István. Hozzátette, nem csak Újvidéken, hanem bárhol, ahol erre szükség mutatkozik, lehetséges a kihelyezett tagozatok létrehozása, amivel a fiatalok itthonmaradási terveit támogathatja a közösség.