2024. március 29., péntek

Leállt a rövid távú lakáskiadás

Az ingatlantulajdonosok inkább hosszabb távra keresnek bérlőket

Nincsenek könnyű helyzetben a rövid távú lakáskiadással foglalkozó ingatlantulajdonosok, hiszen a   az elmúlt hónapokban a kereslet megcsappanása miatt sokan közülük kénytelen voltak leállni a tevékenységükkel. A járvány kitörése előtt 900 lakást adtak ki egy napra a fővárosban, az egyik ingatlanügynökség pedig jelenleg 500 apartmant hirdet ilyen célból. Számos ingatlantulajdonos  időközben azonban elállt ettől a tevékenységtől, és a lakásokat egy hónapra adja ki. A rövid távú lakáskiadási piac jelenleg a túlélésért küzd, s nem tűnik úgy, hogy hamarosan javulni fog a helyzet.

– A piacon uralkodó állapot tavaly katasztrofális volt, jelenleg kissé stabilizálódott, de még mindig kedvezőtlen. Az ingatlantulajdonosoknak mintegy 40 százaléka már nem foglalkozik ezzel a tevékenységgel, de a többieknek is alig akad fizetővendégük. A hazai turisták  munka vagy gyógyulás céljából olykor a  fővárosba látogatnak, de általában két napig maradnak, külföldiek pedig  nincsenek – közölte a Politika napilapnak az egyik belgrádi ingatlanügynökség munkatársa. Mint mondta, nem hiszi, hogy a helyzet valaha is visszatér a járvány előtti szintre, s nem számít arra sem, hogy  egy-két éven belül jelentős változás áll be.

– Az országok gyakran változtatják a beutazási feltételeket. Megtörtént velünk, hogy 10 napra szóló foglalásunk volt, de a vendégek visszamondták, mivel törölték a repülőjáratukat. A legnagyobb gondot a PCR-tesztek okozzák, így az emberek csak akkor utaznak, ha nélkülözhetetlen, a leginkább munka végett. Az elmúlt hónapokban alig akad külföldi  turista, de nincsenek vendékmunkások sem.

 Arra a kérdésre, hogy változtak-e az árak, vagy jelenleg olcsóbb rövid távra lakást bérbe venni,  az ügynökség munkatársa elmondta, hogy az árak ugyanazok, de nagy a kínálat, és mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, ami korábban nehéz volt. Amíg a rövid távú lakáskiadási piac válságban van, megugrottak a hosszú távra szóló lakáshirdetések. A bérlők az elmúlt években az ingatlanok hiánya és a magas árak miatt inkább a külvárosban kerestek maguknak lakást, de most ismét lehetőségük van közel a központhoz apartmant bérelni. Az ingatlanpiacon felújított lakásokat kínálnak elfogadható árakon. Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója arra számít, hogy Belgrád ismét keresett lesz, de nem tudni ez mikor valósul meg.

– A rövid távú lakáskiadási piac, amely a fővárosban az elmúlt években domináns volt, jelenleg szinte teljesen leállt. Mivel 14 hónapja nincs vendégük, sokan abbahagyták a munkát. Az államtól sem kaptak segítséget. Nem várok nagy felépülést  a következő egy évben, mivel ahhoz nagy kereslet szükséges. Továbbra is lehet egy napra lakást bérbe venni, de számos ingatlantulajdonos leállt ezzel  a tevékenységgel, mivel nincs pénzük fizetni a magas költségeket. Rövid távú lakáskiadással jelenleg azok foglalkoznak, akik képesek fizetni a számlájukat, és nem kell bérleti díjat fizetniük. A helyzetet most kihasználhatják a hazai szállodák, amennyiben  megfelelő szolgáltatást és elszállásolást biztosítanak a vendégek számára – közölte Seničić.