2024. április 25., csütörtök

Online beszélgetések a fiatalokat érintő témákról

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér tagjai saját rádióműsorral, új podcastekkel és videókkal készülnek

Az elmúlt egy évben mindannyiunk élete gyökerestül megváltozott, hiszen elmaradnak a személyes találkozások, a baráti összejövetelek és a rendezvények. A fiatalok, a középiskolások és az egyetemisták is nehéz helyzetben vannak, hiszen esténként zárva tartanak a szórakozóhelyek, a kávézók és a kocsmák, így kevés lehetőségük marad a kikapcsolódásra és a személyes találkozásra. A szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér önkéntesei a járvány idején is igyekeznek érdekes tartalmakat biztosítani a fiataloknak. Tavaly óta a programjaik az online térbe költöztek, és egyre több színes videó és podcast kerül fel a közösségi tér Facebook- és Instagram-oldalára. Az elmúlt egy év tapasztalatiról, az online programokról és a jövőbeli tervekről Hulló Zsófiát, a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér vezetőjét kérdeztük.

 A járványhelyzet miatt a közösségi térnek át kellett állnia az online programokra. Hogyan tudtatok dolgozni az elmúlt fél évben? Hogyan érintette mindez a fiatalokat?

A járványhelyzet az ifjúsági munkát is megnehezítette. A mai fiatalok egy passzív generációhoz tartoznak. Egyébként is nehéz elérni, és rávenni őket arra, hogy csináljanak valamit a szabadidejükben. A fiatalok eddig is a közösségi oldalakon, a különböző online platformokon kommunikáltak, és főleg a TikTokot, az Instagramot és a Facebookot használták. A elmúlt egy év alatt azt tapasztaltam, hogy az online kommunikáció mellett nagyon vágynak a személyes találkozásra. Igyekeztünk foglalkoztatni a fiatalokat, és bevonni őket a programokba. Ez azért volt nehéz, mert a közösségi tér önkénteseinek más és más időpontban vannak az online órái, és vannak olyan napok, amikor személyesen is be kell menniük az iskolába. Általában a Zoom platform segítségével tartottuk a megbeszéléseket.

 Az önkéntesek tavaly, a karantén idején is nagyon aktívak voltak. Azóta egyre több tartalom kerül fel a közösségi tér Facebook- és Instagram-oldalára. Mivel foglalkoztok mostanában?

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér Facebook- és Instagram-oldalának legújabb tartalmai a podcastek. Ezeknél igyekeztünk aktuális témákat találni. Például a koronavírus hatása a mentális egészségünkre, amelyről Horvát Barbara negyedéves, pszichológia szakos hallgatóval beszélgettünk. A következő podcastunkben Lipták Lilla osztotta meg velünk a tapasztalatait, aki jelenleg ápolóként dolgozik, és emellett egyetemre is jár. Ezenkívül Plavšić Anikó pszichológussal is készítettünk egy beszélgetést az önmagunkkal való szembenézés és az önismeret fontosságáról. Egy másik, Éld meg a kihívást! című podcastban Horvát Brigitta orvostanhallgatóval beszélgettem. Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy fogadjuk el azokat a lehetőségeket, amelyek elénk kerülnek. Nemrég egy online komolyzenei koncertet is tartottunk a közösségi térben Szűcs Gergely vezénylésével. A múlt heti podcastunkben a csantavéri EcoKarma tagjaival a környezetvédelemről beszélgettünk.

 Mik a további terveitek? Szeretnétek továbbra is együttműködni más ifjúsági szervezetekkel?

 – Várjuk azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik szeretnének valamilyen videót vagy podcastet készíteni. Ezenkívül szeretnénk több kisebb videót készíteni az önkéntes munkáról, illetve a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér működéséről. Valószínűleg Szegedről is érkeznek hozzánk önkéntesek. Magyarországon minden középiskolásnak kötelező az önkéntes szolgálatban való részvétel, és nincs elég olyan civil szervezet, amely biztosítani tudná ezt a diákok számára. Abban fogunk segíteni, hogy a Magyarországon tanuló, vajdasági származású diákok is teljesíteni tudják az ötvenórás önkéntes szolgálatot. Ezenkívül felkeresett bennünket Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája, amellyel egy közös projektbe kezdünk. A tervek szerint Magyarkanizsán is létrejön majd egy ifjúsági közösségi tér. A Šablon szervezettel együttműködve különféle élő videókat fogunk megosztani a Kerülj Be oldalára. Alapító tagja vagyok az újonnan megalakult szabadkai Kortárs Kulturális és Művészeti Központnak. Ennek keretében elindítottunk a Plac online rádiót, amelynek keretében a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Térnek is lesz egy műsora, amellyel kéthetente fogunk jelentkezni. Remélem, hogy sokan fogják hallgatni, mert egy fiatalos rádiót szeretnénk elindítani. Ezenkívül online kiállításokat is létre szeretnénk hozni a közösségi térben. Ez egy kissé nehezen fog menni, mert az ilyen kiállítások nem megszokottak az érdeklődők körében. Egy online szabadulószobát is szervezni fogunk. Amennyiben a helyzet engedi, a programokat élőben fogjuk megvalósítani, ha viszont nem, akkor online. A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér programjait a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.