2024. április 24., szerda

Új kiállítás nyílt Szabadkán

Ricz Géza vegyes technikában készült festményei és installációi június 5-ig tekinthetők meg

A szabadkai Kortárs Galériában pénteken este megnyílt Ricz Géza Salzburgban élő szabadkai származású képzőművész, ipartervező, grafikai tervező Izoláció című kiállítása, amelyen a művész vegyes technikákban készült festményei és installációi tekinthetőek meg. A kiállítást Szombathy Bálint képzőművész, műkritikus, a kiállítást kísérő katalógus szerzője nyitotta meg: „Hogyan lehet hazajutni? Ez a kérdés ezúttal nemcsak metaforikus értelemben merül fel, hanem a maga durva valóságában is. Előbb adódik egy történelmi helyzet, amelyik elhagyásra, menekülésre késztet, azután jön egy olyan szituáció, amelyik nem engedi, hogy az elvándorolt ember akadályok nélkül visszatérhessen származásának a helyére. Az egyén belső késztetésből indul el azon az életúton, amitől a magára találás lehetőségét reméli. Alapjában véve ez egy teljesen más élmény annál, mint amikor valaki azért változtat életteret, mert a külső körülmények arra kényszerítik, habár a végeredmény akár hasonló is lehet. Az ember, átküzdve magát így, vagy úgy az életen, végtére magára talál. A magára találás, az én meglelésének a kísérlete, a vándorló életforma a kulturális behatások keretein belül – mondhatnánk, hogy ez képezi Ricz Géza munkásságának a vezérvonalát.”

Ricz Géza 2011-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Rajz-Művészettörténet Tanszékén, majd 2013-ban az intézmény Bölcsészkarán szerzett mesterdiplomát. Art direktorként olyan nemzetközi ügyfeleknek dolgozott, mint a Red Bull, a Burn, a Leica, a Telenor, az Audi és a Suzuki. Számos díjban és elismerésben részesült, a 2018. évi Forum Képzőművészeti Díj kitüntetettje.

A kiállítást Szabadka Város Önkormányzata támogatja. Ricz Géza alkotásai június 5-éig tekinthetők meg a Kortárs Galériában.