2024. március 19., kedd

12 klub megállapodott a Szuperliga létrehozásáról

Az UEFA, a FIFA és a nemzeti bajnokságok szervezői tiltakoznak

Az éjjel kiadott közlemény szerint a bajnokságot „lehető leghamarabb" elindítják, és az alapító klubok 3,5 milliárd eurót kapnak „infrastrukturális beruházási terveik támogatására" és „a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására".

A terv, melynek finanszírozásában jelentős szerepet vállal a JP Morgan, női Szuperligára vonatkozó elképzelést is tartalmaz. A rajt időpontjára vonatkozó konkrét információt ugyan nem közölt a 12 egyesület, de egybehangzó médiaértesülések szerint jövőre indulna.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, Milan, Inter – és három spanyol sztárklub – Real Madrid, Barcelona, Atlético – hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

„A futball az egyetlen sportág a világon, amelynek több mint négymilliárd követője van. A legnagyobb klubok képviselőiként a mi felelősségünk, hogy megfeleljünk a szurkolók kívánalmainak" – fogalmazott Perez, aki szerint az új bajnokság „a labdarúgás minden szintjét segíteni fogja".

„A tizenkét alapító szurkolók milliárdjait képviseli. Azért egyesültünk ebben a kritikus pillanatban, hogy átalakítsuk az európai versenyrendszert, és olyan alapot teremtsünk, amely fenntartható a jövőben, jelentősen növelve a szolidaritást" – mondta a Szuperligában alelnökké választott Andrea Agnelli, a Juventus elnöke, aki lemondott az európai klubokat tömörítő szervezetben (ECA) betöltött elnöki posztjáról.

Az ugyancsak alelnök, a Manchester Unitedet vezető Joel Glazer arról beszélt, hogy a Szuperliga összegyűjti a világ legjobb klubjait és játékosait, ezzel új fejezetet nyit az európai futballban, amely biztosítja az első osztályú versenyt és lehetőségeket, valamint a nagyobb pénzügyi támogatást a futball piramisának.

A közleményből kiderül, hogy a húszcsapatos sorozatnak 15 állandó résztvevője lenne, további öt pedig az előző szezon eredményei alapján csatlakozhatna. A mérkőzéseket hétköznap rendeznék, így a résztvevő klubok ugyanúgy szerepelnének a nemzeti bajnokságokban. A tervek szerint augusztusban két tízcsapatos csoportban kezdődnének a küzdelmek, minden együttes kétszer – otthon és idegenben – találkozna valamennyi riválisával, az első három egyenesen a negyeddöntőbe jutna, míg a negyedik és ötödik helyezettek egymással küzdenének meg a fennmaradó két helyért. Onnantól oda-visszavágós alapon, egyenes kieséses rendszerben folytatódna a sorozat, majd május végén semleges helyszínen tartanák a döntőt.

Az európai szövetség (UEFA) az angol, az olasz és a spanyol tagszövetségével együtt már a hivatalos bejelentés előtt, vasárnap elítélte a Szuperliga létrehozását. Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását. Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is kritizálta a Szuperliga életre hívását.

A bejelentés ellenére a tervek szerint elkezdődik hétfőn az UEFA végrehajtó bizottságának ülése, amelyen döntenének a Bajnokok Ligája 2024-es megújításáról.

A tervezet ellen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is felszólalt, szerinte a labdarúgás attól szép, hogy az mindenkié és senki sem sajátíthatja ki magának.

A Szuperliga állítólagos tervezetéről napilapunk már korábban írt egy kommentárt, melyet ITT olvashatnak.