2024. március 19., kedd
BIRKÓZÓ-EB, LENGYELORSZÁG

Jó mezőny ígérkezik

Éremesélyesek vannak a szerbiai és a magyar válogatottban is

Olimpiai évben mindig rendhagyó programjuk van a birkózóknak. Abban az esztendőben nincs világbajnokság, s a múltban az Európa-bajnokság számított az egyik selejtező versenynek, tehát kivételesen erős kontinensviadalok voltak, ám ez manapság már nem így van, így kérdőjeles lehet egy-egy Eb valódi színvonala. Az biztos, hogy a május eleji, Szófiában esedékes olimpiai világselejtező miatt lesznek hiányzók, viszont a már Tokióba kijutottaknak kiváló felmérő ez a torna, amely ma kezdődik a lengyel fővárosban, Varsóban. A szerbiai válogatottból Nemes Viktor hiányzik (meg a címeres meztől visszavonult, olimpiai és világbajnok Davor Štefanek és az Európa-bajnok Frísz Krisztián!), akinek a már említett olimpiai selejtezőn van dolga, de érdekesmód, a kétszeres Európa-bajnok Zurabi Datunasvilinek sincs még olimpiai kvótája, de fellép a lengyeleknél. Ő, Nemes Máté és a másik grúz honosított, Mihail Kajaia egyértelműen éremesélyesnek számítanak, minden más nagy meglepetés lenne.

A szerbiai csapat szabadfogás, 61 kg: Kolompár Szebasztián. 74 kg: Hetik Szabolov. Kötöttfogás, 55 kg: Kolompár Szebasztián. 63 kg: Perica Dmitrijević. 67 kg: Nemes Máté. 72 kg: Aleksandar Maksimović. 77 kg: Aleksa Erski. 82 kg: Branko Kovačević. 87 kg: Zurabi Datunasvili. 97 kg: Mihail Kajaia.

A magyarok sem teljes csapattal indulnak kötöttfogásban (sem), hiszen hiányzik Korpási Bálint, aki a pesti olimpiai kvalifikáción nyert 67 kg-ban, tehát eredeti súlycsoportja alatt. Normális, hogy Maci még egy ilyen fogyasztást ilyen rövid időn belül nem vállalt be, de lesz másnak esélye az éremre, jelesül a Lőrincz testvéreknek, s akár a jó formát mutatott Torba Erikre is oda kell figyelni. A 38 éves Kiss Balázsnak a tervek szerint ez lesz az utolsó nagyversenye, bár elmondása szerint az olimpiáig még formában tartja magát. Érkezett egy rossz hír is a magyar táborból: szabadfogásban a vb-bronzérmes Muszukajev Iszmail nem indul, mert koronavírusos…

A magyar csapat, szabadfogás, 61 kg: Vilhelm Richárd. 70 kg: Antal Dániel. 74 kg: Vida Csaba. 125 kg: Ligeti Dániel. Nők, 55 kg: Dénes Mercédesz. 57 kg: Galambos Ramóna. 62 kg: Sastin Marianna. 76 kg: Németh Zsanett. Kötöttfogás, 60 kg: Andrási József. 63 kg: Torba Erik. 67 kg: Krasznai Máté. 72 kg: Fritsch Róbert. 77 kg: Lőrincz Tamás. 82 kg: Szabó László. 87 kg: Lőrincz Viktor. 97 kg: Kiss Balázs.
Az Eb a szabadfogással kezdődik, és a női birkózás után a hétvégén a kötöttfogással fejeződik be.