2024. április 24., szerda

Egyre nagyobb az érdeklődés az e-könyvek iránt

Virág Gábor: „A gyerekek sem maradnak olvasnivaló nélkül”

A rendezvények hiánya bevételkiesést jelent a könyvek eladása szempontjából a vajdasági kiadóknak. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a jelenlegi helyzetben az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet kiadványain szorgosan és bölcsen tevékenykednek egy-egy munka, projektum körül csoportosuló alkotók.

A jelenlegi helyzet függvényében hogyan alakul/módosul a Forum Könyvkiadó Intézet kiadási terve? – érdeklődtünk Virág Gábor igazgatótól.

– A kiadó az idei tervét már a jelenlegi helyzetet figyelembe véve alakította ki. Valamennyivel csökkentettük a papír alapon megjelenő könyveik számát, illetve növeltük az e-könyvekét. Mivel több pályázatnak a kiírása és elbírálása még csak most van folyamatban, ezért előfordulhat, hogy módosítanunk kell a terveinket. Az idei tervben 24 könyv megjelenése szerepel, és 3 újrakiadást tervezünk. Több könyvünk megjelenése is várható a következő hetekben: az MNT támogatásával dolgozunk egy tankönyvpótló kiadványon, amely Vajdaság kulturális-, történelmi- és helytörténeti kincseit, eseményeit mutatja be az általános iskolák felsős diákjainak. A kötetet Berényi Emőke és Herédi Károly szerkeszti és Vajdasági ládafia címen fog megjelenni. Szintén az MNT támogatásával készítjük Pámer Gizella– Vojnak Csorba Adrianna: Tanuljunk magyarul című könyvét, az általános iskolák 2. osztálya számára, a tervek szerint pedig az év végéig a 3. és 4. osztályosok számára szóló kötet is megjelenik. Szintén megjelenés előtt áll Kőszegi ÁbelTöredék című kézirata, amely Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. A gyerekek sem maradnak olvasnivaló nélkül, nekik készítjük Krizsán SzilviaKlotyókémek című ifjúsági regényét, amely a dramatizált hanganyagot is tartalmazni fogja, valamint Toma ViktóriaSzél Jankó és a kis család újabb kalandjai című kötet is hamarosan megjelenik. A következő időszakban várható Silling Léda néprajzi, Bálint Sándor publicisztikai könyve, valamint Kucor Tamara Vinkler Imréről szóló képzőművészeti kismonográfiája is.

Virág Gábor (Fotó: Ótos András)

Virág Gábor (Fotó: Ótos András)

Az online megrendelések alapján mely könyvek iránt érdeklődnek az olvasók?

– Továbbra is azt látjuk, hogy az olvasóink többsége a hagyományos módon megjelenő könyveink iránt érdeklődik, a terjesztés nehézsége, valamint az elmaradt könyvbemutatók miatt azonban egyre nagyobb az érdeklődés az e-könyveink iránt is. A vásárlók elsősorban a szépirodalmi kiadványaink iránt érdeklődnek. A legtöbben Terék Anna versesköteteit szeretnék megvásárolni, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban két könyves listán is jól teljesítettek a művek. Az f21.hu közönségszavazatok alapján Terék Anna Háttal a napnak című kötete, valamint a Halott nők is az elmúlt öt év legjobb verseskötetei közzé tartozik, illetve a Könyves Magazin az évtized könyvei közé válogatta a Halott nők című kötetét. Sokan keresik még Bíró Tímea, Böndör Pál, Lovas Ildikó és Várady Tibor köteteit is.

Hogyan haladnak a magyar–szerb középszótár munkálataival?

– 2019-ben kezdődött el a középszótár kéziratának az előkészítése, és sikerült olyan csapatot összeállítani, amelynek köszönhetően belátható időn belül az asztalra tudjuk tenni a középszótárt. Persze figyelembe kell venni azt, hogy egy több évtizedes lemaradást szeretnénk bepótolni ezzel a szótárral, de személy szerint úgy érzem, hogy sikeresen fogjuk venni ezt az akadályt. Érdemes elmondani azt is, hogy a középszótár elkészítése mellett saját plusz feladatokat is kitűztünk magunknak. A kéziratelőkészítéssel párhuzamosan készül a szerb–magyar, illetve a magyar–szerb változat elektronikus formája, amelyhez egy könnyen kezelhető és könnyen kereshető platformot szeretnénk elkészíteni. Mindemellett szándékunkban áll megjelentetni egy magyar–szerb frazémaszótárt, valamint elképzelhetőnek tartom, hogy különböző szakszótárakat is az asztalra fogunk tenni, amelyek csak szószedeteket tartalmaznak, de ez még a jövő kérdése.

Lesznek-e könyvfesztiválok, amelyeken a Kiadó bemutathatja újdonságait? A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált őszre napolták el, a92.Ünnepi Könyvhetet június 10-e és 13-a között tartják meg...

– Mi is folyamatosan kísérjük a helyzet alakulását, sajnos az a tapasztalatunk, hogy nem hónapokra, hanem hetekre sem tudunk előre tervezni. Nagyon sok rendezvényünk marad el, vagy le kell mondanunk őket az utolsó pillanatban, mert sem a szerzőink, sem az olvasóink egészségét nem akarjuk veszélyeztetni. Nem tudom, meddig tartható ez az állapot, a rendezvények hiánya nagy bevételkiesést jelent a könyvek eladása szempontjából. Azt reálisnak tartom, hogy szeptemberben kerül sor a könyvhétre.

Más külföldi gyakorlat milyen lehetőséget sugall az olvasóvá nevelésre és a könyv népszerűsítésére?

– Az utóbbi időben a különböző online lehetőségek kerültek előtérbe, mi magunk is minden olyan felületet használunk, amelyeken közelebb kerülhetünk az olvasóinkhoz. A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy a hagyományos, jól bevált módszereket nehezen tudjuk helyettesíteni egyelőre, arról nem is beszélve, hogy a mostani helyzet és a technológiai újítások sem elsősorban a hagyományos könyv útját erősítik – mondta Virág Gábor.