2024. április 19., péntek

Gusztávtól Anna Karenináig

Ma kezdődik a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja

A 70. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának megnyitóját ma rendezik meg a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban. Az egy héten át tartó rendezvényen a közönség kilenc vajdasági teátrum produkcióit követheti figyelemmel. A résztvevő színházak a járványhelyzet miatt a székhelyükön, kevés számú néző előtt mutatják be a programban szereplő előadásokat. A jubileumi fesztivált április 19-e és 26-a között tartják meg.

A mai program 17.30-kor, a rendezvény hetvenéves történetéről szóló kiadvány bemutatójával kezdődik. A kötet Dejan Penčić Poljanski és Goran Ibrajter szerkesztésében jelent meg. A kötetről Goran Ibrajer, Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, a Vajdasági Hivatásos Színházak Közösségének elnöke, valamint dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója beszélgetnek. A fesztivál megnyitójára 18.30-tól kerül sor, majd 19 órától Peter Weiss Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című produkciót követhetjük figyelemmel a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház társulatának előadásában.

Kedden a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának helyszíne Zombor lesz. Đorđe Lebović Semper idem című művét 12 órától tűzik műsorra a Zombori Népszínházban. Szerdán a fesztivál Szabadkára költözik. Elsőként, 11 órakor a Szabadkai Gyermekszínház A három testőr című, szerb nyelvű gyermekelőadását tekinthetik meg, majd 19 órakor a Kosztolányi Dezső Színház Gusztáv a hibás mindenért című produkciójára kerül sor. Csütörtökön 11 órakor a Szabadkai Gyermekszínház A színháznak szeretettel című magyar nyelvű előadására válthatnak jegyet az érdeklődők. A program 18 órától a szabadkai Népszínház szerb társulatának Radnička hronika című produkciójával folytatódik. Pénteken Újvidék ad otthont a fesztiválnak. Az esti előadásra 19.30-kor kerül sor. A Szerb Nemzeti Színház társulata Ivo Andrić Travnička hronika című művét tűzi műsorra. Szombaton Nagybecskerek és Újvidék ad otthont a fesztiválnak. A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban 11 órától a Divljožder című, szerb nyelvű bábjátékot követhetik figyelemmel. Az esti előadást Újvidéken tűzik műsorra, és 19 órától Lev Tolsztoj Anna Karenina című művének színpadi adaptációját láthatják az Újvidéki Színház társulatának tolmácsolásában. Vasárnap Versecen folytatódik a rendezvény. A Sterija Népszínház társulata 11 órától mutatja be Milivoje Mladenović Nemušti jezik című gyermekelőadását, majd 19 órától Csehov Ványa bácsi című művének színpadi adaptációját láthatja a közönség. Az előadás a verseci társulat és a Belgrádi Hartefakt Alap koprodukciójaként jött létre. Jövő hétfőn, április 26-án, vagyis a rendezvény zárónapján 18 órától kezdődik a díjátadó, amelynek a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház ad otthont. Később, 19 órától Olja Đorđević rendező Zaljubljivanje című szerzői projektumát mutatják be az újvidéki Ifjúsági Színház előadásában.