2024. április 20., szombat

Új-Zéland is kinyitotta kapuit

Ausztráliai turisták százai érkeztek az új-zélandi repülőterekre, miután a hatóságok megnyitották a határokat. Korábban az ország kormánya úgy döntött, hogy polgárai esetében nem ír elő karantént, írja a Reuters.

Bár a legtöbb ausztrál állam tavaly karantén nélkül engedélyezte az új-zélandiak belépését, Új-Zéland nem válaszolt ugyanezzel az intézkedéssel, fenntartotta a szomszédos ország esetében való karantént, arra hivatkozva, hogy szórványos helyi koronavírus-járványok fordulhatnak elő. Érzelmes pillanatokat örökítettek meg a repülőtereken a televíziók stábjai, amikor a családok egy év után újra egyesültek, míg utasok százai futottak a terminálokhoz az ausztrál oldalról való indulásra. „Több mint 400 nap alatt ez az első alkalom, hogy az emberek karantén nélkül utazhatnak, és naponta 16 oda-vissza járat indul Új-Zélandról" – mondta Alan Joyce, a Quantas vezérigazgatója az ausztrál állami televíziónak.

Joyce hozzátette, hogy a Quantas heti 200-ra növeli a két ország közötti járatok számát, míg az Air New Zealand társaság bejelentette, hogy ma négyszeresére növelte a járatok számát. A határok megnyitása mindkét ország számára elősegíti a gazdasági fellendülést, és számos családot egyesít, írja Scott Morrison ausztrál miniszterelnök és új-zélandi hivatali kollégája, Jacinda Ardern közös nyilatkozatában.