2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Ismét az iskolapadokban

Várhatóan szerdán ülésezik az egészségügyi válságstáb

Visszatértek az iskolapadokba a középiskolások és az általános iskolák felsős diákjai, azaz vonatkozásukban hétfő óta ismét a tanév kezdetén elfogadott oktatási modellt alkalmazzák. Ebből az alkalomból a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Branko Ružić oktatási miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korábbi tapasztalat azt mutatja: az oktatási intézmények nem azok a létesítmények, amelyekben a vírus körforgásban van, vagyis a diákok adott esetben nem azokban fertőződnek meg.

A miniszter elmondása szerint a korábbiakban a fertőzött tanügyesek aránya soha nem haladta meg a 2-3 százalékot, a fertőzött diákok aránya pedig az 1-1,5 százalékot. A legtöbb fertőzöttet az oktatási intézményekben Belgrádban, Újvidéken és időnként Nagybecskereken jegyezték – tette hozzá Branko Ružić, mondván, hogy ezeken a településeken sem elsősorban az oktatási intézményekben fertőződtek meg a diákok.

Ismétlem, a járvány megállításának leghatékonyabb eszköze a védőoltással való immunizáció. A védőoltások civilizációs vívmányok. A szerb államvezetésnek sikerült elegendő mennyiségben többfajta védőoltást biztosítania, ezért arra kérek mindenkit, kortól függetlenül, hogy vegye fel a védőoltást! Az oktatásban dolgozóknak eddig valamivel több mint harmada, azaz mintegy 55 ezer személy oltatta be magát – taglalta Branko Ružić.

Ana Brnabić kormányfő stabilnak minősítette a járványhelyzetet, majd a Happy Tv vendégeként bejelentette, hogy feltehetőleg szerdán ülésezik az egészségügyi válságstáb. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az esetlegesen meghozandó döntésekről, azt viszont aláhúzta, hogy a testület folyamatosan a gazdasági és az egészségügyi érdekek közötti egyensúlyra törekszik.

Ana Brnabić örömének adott hangot, hogy 211.770 adag Pfizer–BioNTech védőoltásnak kellene érkeznie – ez hétfőn délután meg is történt –, valamint megerősítette, hogy a Szputnyik V védőoltásból 130 ezer adagra számítanak.

Szintén a járványhelyzethez kapcsolódóan Branislav Tiodorovićepidemiológus kifejtette: „Az elkövetkező időszakban három tényező okán fokozódhat a vírus kifejezettebb terjedésének a kockázata: az emberek, tüneteik ellenére nem teszteltetik magukat, mivel nem szeretnének vesztegzárba kerülni; a kellemesebb időjárás; és a külföldről érkezők.”

 „NEM MELYIKET, HANEM MIKOR?”

Srđa Janković immunológus és a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja, ha visszafogottabb hangnemben is, de csatlakozott a testület egészségügyi szakértő tagjaihoz annak a korábban kifejtett álláspontnak a tekintetében, hogy a járványhelyzet már nem rendkívüli, hanem kedvezőtlen. Ez nem jelenti azt, hogy eljött volna a fegyelmezetlenség ideje, hiszen a vírus továbbra is körforgásban van, és az előbb említett járványügyi besorolás elsősorban az epidemiológusok számára releváns – tette hozzá.

A szakértő a folytatásban rámutatott, hogy senki nem tudhatja előre, hogy nála milyen lefolyású lenne, vagy lesz a Covid–19, a látszatra egészséges és fiatal személyeknél is kialakulhatnak súlyos tünetek. Azzal kapcsolatban, hogy miért jegyeznek egyre több kiskorú fertőzöttet, és közülük egyeseknél miért alakulnak ki a korábbiakhoz képest súlyosabb tünetek, a következőket mondta: „Két elméletünk van, ám elsősorban az elsőt egyelőre nem tekinthetjük bizonyítottnak. Az első feltételezés az, hogy a jelenség a vírus evolúciójára vezethető vissza, a második pedig az, hogy minél több a fertőzött, annál egyszerűbbé válik a vírusnak, hogy megtalálja azokat, akiket egyébként kevésbé tekintünk veszélyeztetettnek.”

Srđa Janković szerint Szerbiában egyelőre nem bizonyították a koronavírus brazil variánsának a jelenlétét, ám mivel már a térség országaiban is megjelent, ez Szerbiában is bármikor megtörténhet. A szakértő fontosnak tartotta ismét kiemelni, hogy az átlagember számára nem releváns, hogy melyik vírusvariánsok vannak jelen, hiszen a fertőződést megelőzni hivatott alapvető intézkedések mindegyik vonatkozásában ugyanazok.

Szerbia immunizációs teljesítménye valóban impozáns, ugyanakkor fontos tudni, hogy továbbra sem immunizáltak annyi személyt, hogy azok bármiféle védelmet jelentsenek a vírus további terjedése szempontjából – emelte ki Srđa Janković.

Szinte lehetetlen találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mikor számíthatunk a kollektív immunitás kialakulására. Azt persze tudjuk, hogy hányan kapták meg a védőoltás mindkét adagját, továbbá azt is, hogy bizonyítottan hányan épültek fel a fertőzésből, ám azt is, hogy az említett két csoport között mennyire nagyok az átfedések. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fertőzésből felépültek számára nem az a legfontosabb kérdés, hogy melyik védőoltással oltassák be magukat, hanem az, hogy mikor tehetik ezt meg – fogalmazott Srđa Janković.

ELHUNYT EGY TÍZNAPOS CSECSEMŐ

A B92 hírportálnak megerősítették, hogy elhunyt a tíznapos csecsemő, akit egy hete tettek lélegeztetőgépre. Az eddigi értesülések szerint a csecsemő édesanyja tünetmentes koronavírus-fertőzött volt, a gyermeknél három órával világra jöttét követően kezdődtek a fertőzés tünetei, majd a teszt is megerősítette a koronavírus jelenlétét szervezetében. A kisbabát időközben a kragujevaci kórházból átszállították a belgrádi egyetemi gyermekklinikára, de már nem tudták megmenteni az életét.

A hétfői járványjelentés szerint országszerte 12.482 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2604-nek az eredménye volt pozitív (20,86 százalék). Hivatalosan egy nap leforgása alatt 35 Covid-páciens hunyt el, 6026 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,91 százalék. A kórházakban 6701 Covid-pácienst gyógykezelnek, 217-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre.

Vajdaságban előző nap 413 új fertőzést jegyeztek, 98-at Újvidéken, az aktív fertőzések száma 12.197.