2024. április 25., csütörtök

Delić: 80-85 százalék kell a kollektív immunitáshoz

A lakosság 80-85 százalékának védett kell lennie – azáltal, hogy átesett a koronavíruson, vagy felvette a vakcinát – ahhoz, hogy elérjük a kollektív immunitást, véli Dragan Delić infektológus. Az UGS Nezavisnost portálnak elmondta, hogy a koronavírus súlyosabb következményei ellen az oltás az egyetlen védelem, és elítélte az oltást ellenző orvosokat.

„Félelmetes, hogy egyes orvosok negatívan beszélnek az oltásról, mert egy orvosnak nem szabad negatívan viszonyulni az oltáshoz. Minden orvosnak joga van kételkedni, amikor kételkedünk, akkor jutunk el az igazsághoz, de nem adhatjuk kételyeinket át a laikusokra, mert így félrevezetjük őket" – mondta az infektológus.

Delić rámutatott, hogy még mindig távol állunk a kollektív immunitástól, annak ellenére, hogy 1,2 millió ember már a második dózist is felvette és 660 ezren megfertőződtek.

„Annak érdekében, hogy megtudjuk a választ erre a kérdésre, először is tudnunk kell, hogy hányan vették fel az oltást, és hányan nem érintkeztek a vírussal. Sajnos nem rendelkezünk ilyen információkkal. A kollektív immunitás akkor alakul ki, amikor a lakosság 80-85 százalékát védi egy korábbi fertőzés vagy oltás" – magyarázta.

Elmondta, hogy a lakosság többsége bizonytalan, mert nincs időben, átfogó módon tájékoztatva az oltás fontosságáról.

„Emellett sokan joggal nem hisznek a válságstáb üzeneteiben, mert nyilvánvaló, hogy a politika túlságosan is bekapcsolódott a járvány elleni harcba. Az oltás pusztán szakmai kérdés, és erről csak hozzáértő orvosoknak kell beszélniük: epidemiológusoknak, infektológusoknak, virológusoknak, gyermekorvosoknak és más szakembereknek, akik ezzel foglalkoznak" – mondta az orvos.