2024. április 25., csütörtök

Varga Csaba megérkezett a Mount Everest 5330 méteres alaptáborába

Varga Csaba megérkezett a Mount Everest 5330 méter magasan kialakított alaptáborába – terjedt el szélsebesen a hír a Facebookon, ahol a hegymászó fotót is posztolt magáról. 

Az erdélyi magyar hegymászó vasárnap pótlólagos oxigén és teherhordók nélkül szeretné meghódítani a világ legmagasabb hegycsúcsát. Ő lehet az első magyar, akinek ez sikerülhet. Önállóan építi ki a magaslati táborokat, és felszereléseit is saját erőből juttatja fel a hegyre, mellette csupán két alpinista képviseli ezt a „tiszta” mászást, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók nélkül, míg vagy 400 hegymászó 600 serpával igyekszik a magasba.

Mint ismeretes asportoló április 8-án indult el Budapestről Nepálba, ahonnan április 11-én elrepült Luklába, és még aznap a 2600 méteren fekvő Phakding felé vette az irányt. Másnap az utolsó nagyobb város, Namcse Bazar (3440 méter) volt a cél, ahol eltöltött egy plusz akklimatizációs napot, majd Tengbocse (3860 méter) után Dingbocséba (4240 méter) érkezett. Itt megmászott egy 5050 méteres csúcsot, hogy szoktassa magát a magashegyi oxigénhiányhoz, ezt követően ment át a Mount Everest alaptáborába. Luklától a trekking egésze körülbelül 55 kilométert és több mint 2700 méter szintemelkedést tett ki, ami előakklimatizációként is felfogható a 8848 méter magas Everest előtt.