2024. április 25., csütörtök

Gyárfoglalást előztek meg

Az ukrán–orosz ellentét okozza a feszültséget a Dunaferrben?

Rendőri intézkedésre volt szükség péntek este Dunaújvárosban a Dunaferr tulajdonosai között kialakult konfliktus miatt. A rendőrség szombaton annyit közölt: péntek este arról kaptak információt, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek. A közterületek rendjének fenntartása érdekében rendőri intézkedéseket hajtottak végre: személyeket igazoltattak, gépjárműveket ellenőriztek. Megjegyezték: egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezett. Bűncselekmény gyanúja nem merült föl, Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreállt.

A Dunaferr cégcsoport hivatalos honlapján tájékoztatott az esetről, amelyet úgy jellemzett, hogy a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának nevében egy „zsoldos csapat” az elmúlt hónapok „verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült”.

„A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták” – írták. A cégvezetés információi szerint a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében pénteken „Mikó István toborzott zsoldos csapattal készült elfoglalni a vasművet”.

Közölték, hogy a támadók tervei és a kapukon kívül zajló események ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés.

Az ISD Dunaferr Zrt. irányításáért lassan egy éve folyik a harc az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos között, ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb kohászati vállalata válságban van.

Mikó István azt közölte, hogy nem orosz–ukrán konfliktusról van szó, hanem az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében azt akarják megakadályozni, hogy a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és a köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják.

Megjegyezte, hogy a következő alkalommal egy még nagyobb csapattal, 600–800 emberrel érkeznek