2024. március 29., péntek

Nem vettek mezőgépet, de kértek támogatást

A belgrádi ügyészség tíz mezőgazdasági termelőt állíttatott elő

A belgrádi Első Alapfokú Ügyészség tíz személyt gyanúsít azzal, hogy dokumentumok hamisításával jutott hozzá a mezőgazdasági minisztérium támogatásához, mintegy 15 millió dinárral megkárosítva ily módon az állami költségvetést. A visszaéléssel gyanúsított személyeket, az ügyészség elrendelésének megfelelőn, a belgrádi rendőrség előállította.
Mint arra a Tanjug hírügynökség rámutat, két héttel ezelőtt a rendőrség már előállított kilenc mezőgazdasági termelőt, akik csalással hasonló módon jutottak támogatáshoz. Ők 20 millió dinár kárt okoztak az állami költségvetésben.
Az ügyészség által kiadott közlemény szerint ezúttal 48 órás előzetest rendeltek el B. M., B. C., Z. I., D. T., B. S., S. A., S. M., M. P., S. D. és M. D. esetében, dokumentumhamisítással és csalással vádolják őket. A kihallgatásra ma kerül sor.
A közlemény rámutatott, a dokumentum hamisítására a mezőgazdasági minisztérium, az Agrárkifizetési Igazgatóság és a Belügyminisztérium, vagyis a belgrádi rendőrség, a bűnügyi rendőrség és a gazdasági bűnözéssel foglalkozó részleg együttműködésének köszönhetően sikerült fényt deríteni. A több hónapig tartó adatgyűjtés után megalapozottá vált a gyanú, hogy az előállított személyek bűncselekményt követtek el. Ők valamennyien mezőgazdasággal foglalkoznak, ám hamis dokumentumokkal igazolták, hogy mezőgazdasági gépeket vásároltak volna, amire állami költségtérítéses támogatást kaptak.
A közlemény szerint a keddi kihallgatástól függ, hogy előzetes letartóztatásban maradnak-e. Figyelembe veszik, hogy az előállított személyek ellen indult-e korábban eljárás. Ezt követően a tanúk kihallgatásával, valamint gazdasági-pénzügyi szakemberek bevonásával vizsgálja az ügyészség tovább az esetet, és csak ezt követően emel vádat, ha arra szükség mutatkozik.