2024. április 19., péntek

Vučić: Szerbia érdeke a régió békéje és stabilitása

Aleksandar Vučić államfő ma a szarajevói Fejs TV-nek adott interjújában elmondta, hogy Szerbia érdeke a régió békéje és stabilitása, és hogy Szerbia igazságos megoldást kapjon sok megoldatlan kérdésre.

– Nem lehet békét teremteni a Balkánon addig, míg megaláznak egy nemzetet, főleg a legnagyobb számút, azt gondolván, hogy ezzel kielégítik a többieket és huzamosabb időre megoldják a problémát – mondta az államfő.
Vučić kiemelte, hogy inkább támogatja a problémamegoldást, és nem az elakadt konfliktusokat a Belgrád és Pristina közötti viszony tekintetében. Hozzátette, hogy ezért magas politikai árat fizetett, és nem csak Belgrádban, hanem mindenhol máshol is.

Senad Hadžifejzović műsorvezető megjegyzésére, miszerint számára a tisztességes megoldás úgy hangzik, hogy Szerbiának meg kell kapni Bosznia-Hercegovina felét, Vučić kijelentette, hogy ez meg sem fordult a fejében, hiszen a Szerb Köztársaságot szereti, de Bosznia-Hercegovinát tiszteli.
Vučić úgy véli, hogy a régió összes nemzetisége, beleértve a szerbséget és őt magát is, egy olyan felfogásban „tengődött" az 1990-es években, mely szerint magukat áldozatnak érezték és nem gondolkodtak ésszerűen, nem fordultak a jövő felé.
A médiában feltűnt határmódosítással kapcsolatos információkat Aleksandar Vučić határozottan elutasította, és kijelentette, nem foglalkoztatta soha hasonló gondolat.
Aláhúzta, olyan elnökként szeretne megmaradni a köztudatban, mint aki megőrizte a békét és kiépítette Szerbiát.