2024. március 29., péntek

A fűtésre is kiterjesztik az állami támogatást

A korábban bejelentett háztartási nyílászárók cseréje mellett – amelyet az állam és a helyi önkormányzatok fele árban támogatnak majd–, az energiatakarékossági projektumot kiterjesztik a kályhák és kazánok cseréjére is – írja a 021.rs hírportál.

Egyelőre nem ismeretesek a pályázati feltételek, de a bejelentések szerint a programon keresztül mintegy 1,2 millió tűzhely cseréjére kerül majd sor, amelyek nem felelnek meg a jelenlegi környezetvédelmi előírásoknak.

Az illetékes minisztérium szerint a munka az elkövetkező három év során valósulna meg, amivel lehetővé teszik a polgárok számára, hogy állami támogatással jussanak környezetkímélő fűtési megoldáshoz, amivel a környezet és egészségünk óvása mellett fűtés- és villanyszámláik is csökkenhetnek. 

Zorana Mihajlović energetikai miniszter tájékoztatása szerint az új törvénnyel tiltják majd a gumival és műanyaggal való tüzelést, de akik szénnel fűtenek, azokat is kötelezik, hogy tisztább energiaforrásra térjenek át az év végéig.

Az energetikai minisztériumban hozzátették, hogy a pályázatot már április végén kiírják a vállalatok számára, míg a polgárok június végén várhatják a pályázat megjelenését.