2024. április 19., péntek

Bemutatták a katonaság és a rendőrség felkészültségét

Aleksandar Vučić beruházásokat és a védelmi erőkben szolgálók életszínvonalának a jobbá tételét ígérte

Szombaton délelőtt a Pasuljanske Livade és az Orešac gyakorlótereken megtartották a Válasz (Odgovor) 21 elnevezésű hadgyakorlatot. Ezen mintegy 1500 katona és belügyminisztériumi munkatárs vett részt, mindenekelőtt a szárazföldi erők, továbbá a légierő, a légvédelem, valamint a 63. ejtőernyős brigád és a 72. különleges műveleti brigád képviselői. Többek között nyolc helikoptert, 22 páncélozott harckocsit, 7 partraszállító hajót, továbbá 3 pilóta nélküli repülőgépet, azaz drónt és az azok elhárítására alkalmas rendszert vetettek be.

A hadgyakorlat első részében az Orešac gyakorlótéren egy terrortámadás elhárítását szimulálták, a gyakorlat a vízen és a szárazföldön egyaránt zajlott. A gyakorlaton azt is bemutatták, hogy a terrorelhárító egység miként szabadítja ki a túszokat egy terroristák által elrabolt autóbuszból. Ezt követően Pasuljanske livaden háborús helyzetek szimulálását tekinthették meg a jelenlevők.

Az államvezetést egyebek mellett Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő, Nebojša Stefanović védelmi és Aleksandar Vulin belügyi tárcavezetők képviselték, de jelen volt Milan Mojsilović vezérkari főnök, Bratislav Gašić, a Biztonsági-információs Ügynökség (BIA) igazgatója és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének elnöklője is.

Sajtónyilatkozatában Aleksandar Vučić kiemelte: rendkívül elégedett a látottakkal, ám Szerbia katonaságának és rendőrségi alakulatainak még felkészültebbnek kell lenniük, ennek egyik kulcsa a felszerelés további korszerűsítése, erre a célra a jövőben is tetemes összegeket terveznek elkülöníteni.

Egy esetleges külső támadás, vagy terrortámadás esetén a szerbiai erők gyorsan, szervezetten, koordináltan és hatékonyan lépnének fel, emelte ki Aleksandar Vučić, aki azt is fontosnak tartja, hogy a különböző védelmi erők munkatársainak jobbá váljanak az életkörülményeik, illetve az életszínvonaluk, „ezt a célt hivatott szolgálni a katonaság kötelékében szolgálók számára épített lakások projektuma is”.