2024. március 28., csütörtök

Rendkívüliből kedvezőtlenbe

A következő egy-két hétben ismét jelentősebb mennyiségű védőoltás érkezhet

A járványhelyzet már nem rendkívüli, hanem kedvezőtlen, ugyanakkor nem abban az ütemben javul, mint azt remélték, értékelte az SZRTV-nek nyilatkozva Branislav Tiodorović epidemiológus, mondván, hogy a járványhelyzet nem mindenhol az országban azonos, bizonyos térségekben rosszabb a helyzet, mint másokban. A szakértő szavai szerint jelenleg a 25 és a 65 év közöttiek „magatartásának az ellenőrzése” a legfontosabb, ugyanis ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb, Covid-kórházban gyógykezelt páciens. Mint hozzátette, jelenleg több gyermeket is lélegeztetőgéppel lélegeztetnek országszerte, majd megismételte, hogy a koronavírus elleni védőoltások gyártói már megkezdték gyermekek részvételével tesztelni oltóanyagukat, „hiszen az említett korosztályt is fontos lenne immunizálni”.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter az N1 tévé hírösszeállítása szerint arról beszélt, hogy az egészségügyi dolgozóknak mostanra a 70 százalékát oltották be, ami szerinte megfelelő arány. A polgárok oltási hajlandóságával kapcsolatban elmondta, hogy az Tutinban, Novi Pazarban, Merošinában és Trgovištéban a legalacsonyabb. Zlatibor Lončar arra is kitért, hogy az egyetemistáknak csupán a harmada határozatlan azzal kapcsolatban, hogy beolttassa magát, vagy sem.

Ugyanezen a szombati sajtótájékoztatón Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség munkatársa megismételte, hogy Szerbiában az AstraZeneca védőoltásával való oltást követően senkinél nem alakult ki vérrög, „így az ügynökség továbbra is ugyanazt az álláspontot képviseli, mint az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség: az említett vakcina biztonságos és hatékony”.

Aleksandar Vučić államfő tegnap az Instagram-profilján bejelentette, hogy ma 130 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezik, továbbá ma vagy holnap 211 ezer adag érkezik a Pfizer–BioNTech védőoltásából, majd ezt követően 500 ezer adag Sinopharm-vakcina. Utóbbiból májusban további egymillió adag érkezhet, mondta az államfő korábban a B92-nek. Mint hozzátette, az elmúlt hat napban a korábbiakhoz képest lassabban zajlik az oltás folyamata, ennek az oka az, hogy Szerbia további oltóanyag érkezésére vár.

Tatjana Matić idegenforgalmi miniszter szombaton elégedettségének adott hangot, hogy az ebben az ágazatban, valamint a vendéglátóiparban dolgozók közül is sokan beolttatták magukat a koronavírus ellen.