2024. március 28., csütörtök

Nyugdíjaztatják a szenes kályhákat

A nyílászárók mellett a fűtés korszerűsítését is támogatja az állam – Az év végéig betilthatják a szénnel és fűtőolajjal való tüzelést is

A környezetkímélő fűtési rendszerek széles körű alkamazását szorgalmazza az állam: a nyílászárók cseréje és a hőszigetelés mellett a fűtőtestek cseréjét is 50 százalékos támogatásban részesítik júniustól. Az energia hatékony felhasználását célzó rendelkezések életbe lépésével ugyanakkor betilthatják, hogy a lakosok gumi, műanyag, szén, illetve fűtőolaj (mazut) égetésével melegítsenek.

A tervek szerint az energiatakarékosságot célzó program keretében 1,2 millió olyan fűtőtestet cserélnek ki az országban, amelyek nem felelnek meg a ökológiai előírásoknak. A lakosoknak az év végéig át kellene térniük az olyan környezetkímélő energiaforrások használatára mint a biomassza, a földgáz vagy a villanyáram – mondta Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a polgárok jelentős része nem tudja vállalni a korszerű fűtés beszerelésével járó költségeket, így a nyílászárók cseréje mellett támogatni fogjuk a lakosokat abban is, hogy energiahatékony fűtési megoldásokra térjenek át. A programot a környezetvédelmi minisztérium irányításával az Energiatakarékossági Igazgatóság viszi véghez – mondta a miniszter.

Mint arról korábban is beszámoltunk (https://www.magyarszo.rs/hu/4581/gazdasag/239720/Ablakcsere-f%C3%A9l%C3%A1ron.htm), a szerb kormány már elfogadta az energetikai terület szabályozására vonatkozó törvényjavaslatokat. Megszületett az a programtervezet is, amely alapján felhasználásra kerülnek az erre a célra elkülönített eszközök. Az elképzelés szerint a minisztérium az önkormányzatok részére hirdet pályázatot, amelyeken keresztül a lakosok átadhatják igényléseiket az 50 százalékos támogatásra.

FÉLÁRON A MEGHATÁROZOTT KIVITELEZŐKNÉL

A kiírására jelentkező önkormányzatoknak a pályázatban fel kell tüntetniük, hogy mekkora mértékben és milyen feltételekkel támogatnák a lakások energiahatékony felújítását. Részletezniük kell, hogy milyen arányban igényelnék a fűtőrendszerek korszerűsítését, a nyílászárók cseréjét, illetve a hőszigetelést – áll a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium közleményében. Ugyanitt kiemelik, hogy a pályázatok elbírálásánál előnybe részesítik azokat az önkormányzatokat, amelyek több energiahatékony befektetés megvalósítását tervezik.

A minisztérium szakemberei hangsúlyozták, hogy az energiatakarékossági program kísérleti jellegű: eddig nem volt példa az országban arra, hogy a kérelmezés feltételeinek egy részét az állami vezetés, a másik részét viszont a helyi önkormányzatok határozzák meg. A pályázat pozitív elbírálását követően ugyanis a helyi vezetések közbeszerzési eljárást írnak ki azon vállalatok számára, melyek kivitelezni tudják az említett felújításokat. Az eljárás lebonyolítása után az önkormányzatok közzéteszik a kiválasztott cégek listáját, a lakosok pedig ezen vállalatok előszámláival kérelmezhetik az 50 százalékos állami támogatást.

A polgárok igényléseit a helyi vezetés erre a célra alapított bizottsága gyűjti be: a kérelmek elbírálásakor az önkormányzatok szakemberei megbizonyosodnak a jogosultságról, jegyzékbe veszik az igényléseket, majd elvégzik a kifizetéseket. A minisztérium közleményében azt is hangsúlyozták, hogy a munkálatok összértékére mindenképpen meghatároznak majd egy felső határt, a támogatást pedig az állami büdzséből közvetlenül a kivitelező számlájára utalják.

HÁROMMILLIÓ HÁZTARTÁS TÁMOGATÁSÁT TERVEZIK

Az önkormányzatok részére még ebben a hónapban kiírják a pályázatot, a közbeszerzési eljárások levezetését követően pedig június végére várható, hogy a lakosok is átadhatják az első kérelmeiket – áll az energetikai minisztérium közleményében.

Más források szerint azonban az Energiatakarékossági Igazgatóságot júniusban alapítják meg, így a fejlesztéseket szorgalmazó projektumok megvalósítására csak ezután lesz lehetőség. Nyárra tehát megjelenhetnek az első közbeszerzési eljárások, az első munkálatok pedig őszre kezdődhetnek meg – írja a szerb közmédia.

A tervek szerint a fűtés korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és a hőszigetelés mintegy hárommillió háztartásban valósulhatna meg állami támogatással. Az illetékes minisztérium szerint három év alatt be lehet fejezni az energiahatékony felhasználásra vonatkozó fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően 15-20 százalékkal csökkennek majd a lakosok fűtés- és áramszámlái.