2024. március 29., péntek

Bővül a kedvezményezett áram- és földgázfogyasztók köre

Ki jogosult ingyenes kilowattórákra?

Az energiatörvény módosításai alapján az év végéig várhatóan a duplájára, akár a háromszorosára nő azoknak a villanyáram- és földgázfogyasztóknak a száma, akiknek a fogyasztás egy részét elengedik. A törvény eddig energetikailag védett áram- és földgázvásárlókról rendelkezett, a jogszabály módosításával azonban bevezetik a veszélyeztetett fogyasztók kategóriáját is, ebbe pedig a becslések szerint húszezren is tartozhatnak – írja a fővárosi sajtó.

Az energiaügyi szempontból veszélyeztetett vásárló sztátuszt azok az egyszemélyes háztartások szerezhetik meg, melyek havi 120 kilowattórát vagy ennél kevesebbet fogyasztanak. A két- és háromfős háztartások esetében a maximális fogyasztás 160 kilowattóra, a négy- és ötfős családokra vonatkozóan pedig 200 kilowattóra. Az ennél több tagú háztartások akkor kerülnek a kedvezményezettek közé, ha havi fogyasztásuk nem haladja meg a 250 kilowattórát.

A földgázfogyasztás esetében az egyfős háztartásoknak januárra, februárra, márciusra, valamint októberre, novemberre és decemberre havi 35, a két- és háromfősöknek 45, a négy- és öttagúaknak 60, az ennél nagyobb családoknak 75 köbmétert elengednek. Ezt az intézkedést automatikusan alkalmazzák mindazok esetében, akik szociális segélyre vagy gyermekpótlékra jogosultak, a többi polgárnak kérvényeznie kell a kedvezményt a helyi szociális központban. Az áramfogyasztókra vonatkozó engedmény egy kalendáriumi évre szól. Az energiaügyileg veszélyeztetett fogyasztó akkor élhet a kedvezmény jogával, ha nem tartozik az áram-, illetve gázszolgáltatónak. Ha a megszabott határidőben nem fizeti ki az engedményt tartalmazó számlát, elveszti a kedvezményezetti státuszt.