2024. március 19., kedd
FORMULA–1

Verstappen uralta a hektikus Imolát

Max Verstappen visszavágott a Mercedesnek a Formula–1-es szezon második futamán, az esős-száraz Emilia-romagnai Nagydíjon, de elégedett lehet az imolai eredményével Lewis Hamilton is, aki úgy lett második, hogy egy ponton autója a fal felé fordulva állt a kavicságyban. Az időmérőn a végletekig kiélezett csata zajlott, ahol még a mclarenes Lando Norrisnak is volt esélye egy kimagasló eredményre, de a pole-t végül Hamilton szerezte meg, hajszállal megelőzve Sergio Pérez és Verstappen Red Bullját. A verseny napjára aztán leszakadt az ég, a vizes pálya pedig egy további izgalmi faktort dobott az egyenletbe. A rajtnál Verstappen a harmadik helyről az élre lőtt, ehhez azonban meg kellett nyernie egy kis lökdösődést Hamiltonnal az első féktávnál. A Nicholas Latifi balesete miatt szükséges biztonsági autós szakasz után a holland hamar ki tudott építeni egy öt másodperces előnyt az élen, ami csak a pálya száradásával kezdett csökkenni. A verseny féltávja körül javultak fel a körülmények eléggé a slick gumikhoz, ekkor indult nagy roham a kerékcserékért, de az élen a sorrend változatlan maradt.

Az ideális íven kívül a pálya még nedves volt, így amikor egy lassú kanyar előtt Hamilton letért róla, hogy lekörözze George Russell Williamsét, a brit nem tudott befordulni, és a kavicságyon keresztül a falnak csúszott, ahonnan csak hosszú idő alatt tudott kitolatni, a kényszerű szárnycserével pedig körhátrányba is került. Ám még mielőtt felállt volna az új helyzet, Russell, a Mercedes-ülés legfőbb jövőbeli várományosa a másik Mercedesnek is az útjába került. A fiatal brit az időmérő óta gyengélkedő, csak az alsó pontszerző helyeken haladó Valtteri Bottast próbálta megelőzni, amikor megcsúszott, a Mercedes oldalának csapódott, a két autó pedig annyi törmeléket hagyott hátra, hogy piros zászlóval meg kellett állítani a versenyt. Ez kapóra jött Hamiltonnak, aki az újraindulás előtt visszavehette körhátrányát, és a 9. helyről kezdhette a felzárkózást.

Verstappen egy pontra közelítette meg a címvédő Hamiltont (Fotó: Beta/AP)

Verstappen egy pontra közelítette meg a címvédő Hamiltont (Fotó: Beta/AP)

Norris megelőzte Charles Leclerc-t a második helyért, Verstappennek azonban az élen nem volt kihívója, innentől el tudott húzni, és több mint 20 másodperc előnnyel megnyerte a futamot a Red Bull-lal. A fő látványosságot Hamilton felkapaszkodása jelentette, akinek sikerült is mentenie a menthetőt, az utolsó körökben Carlos Sainz és Leclerc Ferrariját, majd Norrist is megelőzve visszajött a második helyre, a leggyorsabb kör megfutásával pedig a bajnoki vezetést is megőrizte. A McLarennel Norris karrierje második pódiumát szerezte, és a 2012-es Kínai Nagydíj óta először történt meg, hogy két brit is állt az F1-es dobogón.

Az Emilia-romagnai Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull), 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +22,0 másodperc hátrány, 3. Lando Norris (brit, McLaren) +23,7, 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +25,5, 5. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +27,0 stb.
A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 44 pont, 2. Verstappen 43, 3. Norris 27, 4. Leclerc 20, 5. Bottas 16, stb. Csapatok: 1. Mercedes 60 pont, 2. Red Bull 53, 3. McLaren 41, 4. Ferrari 34, 5. Aston Martin 7 stb.