2024. március 29., péntek
SÚLYEMELÉS

Sikeres szereplés az Eb-n

Kajdocsi Tamás három szerbiai csúcsot döntött meg a moszkvai kontinensviadalon

Három szabadkai résztvevője volt a moszkvai súlyemelő-Európa-bajnokságnak. A +109 kilogrammos kategória B csoportjában Kajdocsi Tamás 172 kilogrammos szakítással, 218 kilogrammos lökéssel, 390 kilogrammos összteljesítménnyel a B csoportban a 3., összesítettben pedig a 12. helyet szerezte meg. A tízfős mezőnyben Tamás volt az egyetlen versenyző, aki mind a hat fogását sikeresen teljesítette, valamint szakításban, lökésben és olimpiai biatlonban is országos csúcsot ért el: „Az idei Eb nagyon jól sikerült, hiszen hat sikeres fogással zártam. Az elmúlt évekhez képest a teljesített súllyal is meg vagyok elégedve, mivel olimpiai biatlonban régen értem már el 390 kg-ot. Ez lett volna az utolsó kvalifikációs verseny Európában az olimpia előtt, ezért mindenki nagyon jó formában érkezett a versenyre. A vírushelyzet miatt egyes kontinensbajnokságokat töröltek, ezért az Eb-ket nem vették selejtezőként figyelembe. Az eddigi kvalifikációs rendszert tehát megváltoztatták, így ebben a pillanatban még senkinek sem tiszta, hogyan bonyolítják le a selejtezőket. Várjuk a NOB és a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség döntéseit. Tovább készülök, és bízom benne, hogy ott lehetek az olimpián.”

Kajdocsi Tivadar ugyanebben a csoportban 142 kilót szakított, 190 kilót lökött, összetettben pedig 332 kilót ért el, ami a B csoportban 8., összesítettben pedig a 17. helyhez volt elegendő: „Saját eredményemmel nem vagyok teljes mértékben elégedett, kicsit többre számítottam. A vártnál gyengébb szereplés annak tulajdonítható, hogy a verseny előtt két héttel hátsérülést szenvedtem.”

A Kajdocsi testvéreket Rozsnyik Ervin vezette, akinek edzőként ez volt az első nagy versenye. „Amennyiben a tervezettek szerint tavaly rendezték volna az Eb-t, akkor versenyzőként vettem volna részt rajta, mert a formám olyan volt, hogy rendesen helyt tudtam volna állni a versenyen. Ahogy az edzői munka megindult, és a Spartacusba egyre több fiatal jelentkezett, teljes erőm az ő felkészítésükre ment rá, így edzőként utaztam ki Tamásékkal. A Kajdocsi fivérek szereplésével elégedett vagyok, Tamás három új országos csúcsot ért el, és 2017 után újra elérte a 390 kg-os összesített eredményt. A szövetségből mindenki elégedett a fellépésünkkel, sokan felfigyeltek az ürögi Radmila Zagorac eredményére is, aki saját súlycsoportjában a 7. helyen végzett. Hamarosan megkezdjük a nyári alapozást, két edzőtábort irányoztunk elő, augusztus végén megrendezzük a Szabadka-kupát, majd a felnőttek országos bajnokságát. Tamásra egész biztos vár még egy nemzetközi verseny az év vége felé, még nem tudjuk, melyik, vagy a vb, vagy az egyetemista-vb.”
A Spartacus tagjai a hétvégén a 15 és a 17 éven aluliak országos bajnokságán vesznek részt Zomborban, majd április 24-én az ifjúsági korosztály és a 23 éven aluliak, május 22-én pedig a női 20 és 23 éven aluliak országos bajnokságára kerül sor.