2024. március 28., csütörtök

Már több mint 3 millió áldozatot szedett a járvány a világon

Már több mint hárommillióan vesztették életüket a világon koronavírus-járvány következtében a hivatalos statisztikák szerint. A napi adatok a legrosszabb napokat idézik világszinten, és Európában is több országban romlik a helyzet. Olaszországban viszont tíz nap múlva ismét kinyitnak az október óta zárva tartó oktatási intézmények.

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-járvány áldozatainak száma a világon a Worldometer összesítése szerint. Az egymillió regisztrált halottat 2020. szeptember 29-én értük el, a kétmilliót 2021. január 19-én. Ez alapján sajnos az látszik, hogy az elmúlt hónapokban tovább gyorsult a járvány - míg a második egymillió áldozathoz 112 napra, a harmadikhoz csak 87-re volt szüksége. Miközben Európa a világ népességének 10 százalékát adja, a koronavírus halottainak harmada a kontinensen hunyt el.

Nehéz napok előtt állunk a WHO szerint

Eddig nem látott csúcs felé közelít a koronavírus-járvány a világon a fertőzöttek számát tekintve az Egészségügyi Világszervezet szerint. A heti esetszám kétszeresére nőtt két hónap alatt, a szervezet főigazgatója úgy véli, hogy elsősorban a fertőzőbb variánsok és a korlátozások túl korai feloldása miatt.

„Néhány olyan országban, ahol eddig sikerült elkerülni a széleskörű terjedést, most meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Az egyik ilyen Pápua Új-Guinea. Az év elejéig kevesebb mint 900 fertőzöttet és csak 9 halottat regisztráltak Pápua Új-Guineában. Most már 9300 fertőzöttről és 82 halottról tudnak. Ezek a számok még alacsonyabbak, mint más országok adatai, de a növekedés gyors. A WHO nagyon aggódik amiatt, hogy egy jóval nagyobb járvány is kialakulhat" - említett még egy aggasztó trendet Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A WHO ismételten hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadását igazoló okmány az utazás feltételévé váljon. A szervezet emlékeztet arra: nem bizonyított, hogy a koronavírus ellen beoltott személy, bár védve van a Covid-19 súlyos tüneteivel szemben, nem hordozhatja vagy terjesztheti a vírust. „Azt tudjuk, hogy a vakcinák nem védenek meg minket száz százalékosan a fertőzéstől, bár nagyon hatékonyak a súlyos és a kórházi kezelést igénylő fertőzések ellen" - idézi Szomja Szváminathant, a WHO vezető szakértőjét az MTI.

Megérkezett az indiai variáns is Európába

A WHO beszámolt továbbá arról is, hogy a „látókörébe került" a vírus egy újabb, Indiában azonosított variánsa, amelyről azonban egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e a fertőzöttek számának gyors növekedésével a dél-ázsiai országban. Ezt a vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, az esetek száma pedig azóta nő - mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője.

Hozzátette: a mutációk mutatnak hasonló vonásokat az eddigiekkel, fertőzőbbek lehetnek és egyes esetekben „csökkenthetik a neutralizációt, ami hatással lehet például a védőoltásra". Van Kerkhove elmondta: szorosan együttműködnek Indiával, egyúttal hangsúlyozta: „a vakcinák továbbra is hatásosak az aggasztó variánsokkal, és különösen a súlyos tünetekkel szemben, ezt pedig fontos leszögezni".

Indiában gyorsul a járvány, az elmúlt napon több mint kétszázezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a valós szám pedig ennél jóval magasabb lehet. A SkyNews szerint az indiai variáns már az Egyesült Királyságban is megjelent.

Németország zárna

Németországban egy hónap alatt megduplázódott az aktív fertőzöttek száma, bár lakosságarányosan még mindig nyolcadannyi, mint Magyarországon, jelenleg a 280 ezret közelíti. A járvány miatti korlátozásokról tartományi szinten döntenek, Angela Merkel kancellár azonban azon dolgozik, hogy bevezessenek egy központi vészféket a rendszerbe. Eszerint ha egy tartományban egy hét alatt több mint 100 új fertőzöttet regisztrálnak 100 ezer főre vetítve, ott korlátozásokat kell bevezetni. Merkel szerint a helyzet nagyon súlyos, és az egészségügyi dolgozók érdekében szükség van a szabályra.

„Az intenzív osztályokon szolgáló orvosok egymás után kérnek segítséget. Hogyan hagyhatnánk figyelmen kívül ezeket a hangokat?" - tette fel a kérdést a parlamentben a kancellár, akinek nincs könnyű dolga, a tagállami hatóságok ugyanis nem szívesen adnák ki a kezükből a korlátozások bevezetéséhez kapcsolódó jogköröket.

Olaszország nyit

Olaszországban ezzel szemben a vártnál korábban kezdik el feloldani a korlátozásokat. Április 26-tól az egész országban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - idézi Mario Draghi kormányfő pénteki bejelentését az MTI.

A bölcsődéktől az egyetemekig a diákok ismét „jelenlétben", azaz már nem interneten, hanem a tantermekben tanulhatnak. Az oktatás október óta interneten zajlott.

Újraindul a szintén ősz óta csak elvitelre dolgozó vendéglátás is, de egyelőre csak a bárok, éttermek szabadtéri helyiségei, vagyis a teraszok nyithatnak újra, kivéve az április 26. után is kiemelten járványveszélyes régiókban. Újranyithatnak a szabadtéri mozik és színházak. Részlegesen feloldják a tartományok közötti közlekedési korlátozásokat is.

Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy egyelőre ennyi lazítást engedhetnek meg, „a kormány ennyi kockázatot tud vállalni". Hozzátette: továbbra sem adták fel, hogy őszre a lakosság nyolcvan százaléka legalább egy adag védőoltásban részesüljön. Pénteken Olaszország túllépte a tízmilliós oltási küszöböt.

Olaszország fővárosában, Rómában eközben tüntetést tartottak a temetkezési vállalkozók. A városi hatóságok kapacitáshiánya miatt egyes holttestek már az év eleje óta várnak a temetésre. A főváros egyetlen krematóriumában, amelynek napi 50-es a kapacitása, 2000 holttest halmozódott fel.

Ausztria gyászol

Ausztriában nagyszabású megemlékezést tartottak a járvány áldozatainak tiszteletére. A bécsi rendezvényen az ország vezető politikusai, egyes áldozatok családtagjai, vallási közösségek képviselői és egészségügyi dolgozók is jelen voltak. Mindannyiuknak negatív koronavírus-tesztet kellett prezentálniuk a bejáratnál, maszkot kellett hordaniuk és biztonságos távolságot kellett tartaniuk egymástól.

A nagy pártok közül egyedül a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Norbert Hofer hagyta ki az eseményt. Ő korábban arra panaszkodott, hogy a ceremóniáról csak a médiából szerzett tudomást, és amúgy sem engednék be őt a rendezvény helyszínéül szolgáló Tudományok Aulájába. A megemlékezésen a bécsi filharmonikusok vonósnégyese is játszott. A kilencmilliós országban a tízezret közelíti a járvány áldozatainak száma.