2024. március 29., péntek

Milyen enyhítések várhatnak a nyolcadikosokra a kis érettségin?

Múlt hétvégén írták meg az általános iskolás végzős diákjai a próba kis érettségit. Az illetékesek szerint minden probléma mentesen zajlott, azonban a diákok nehéznek találták, és sokan nem elégedettek az eredményükkel.

Branislav Ranđelović, az Oktatás Minőségét Értékelő Intézet igazgatója a Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy a feladatokat előkészítő munkacsoportok a szabványoknak megfelelően készítik elő a feladatokat, azonban a diákok számíthatnak némi könnyítésre a záróvizsgán. Hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem kell tanulniuk: továbbra is úgy kell készülniük, mintha ez lenne a legnehezebb feladat.

– A júniusi feladatokat is a szabványok szerint állítjuk össze. A feladatok formáján azonban könnyíthetünk a záróvizsgán. Több, ún. zárt feladatot építünk be a tesztekbe, tehát a diákoknak nem kell gondolkodniuk a válaszon, mindössze bekeretezni a helyes megoldást. Ez jelentősen megkönnyíti a munkájukat – emelte ki Ranđelović.

Az igazgató elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy az online tanítás alkalmával a tanárok nem tudtak mindent elmagyarázni ami szükséges, ezért odafigyelnek, hogy a záróvizsgán elvárt szint fent legyen a „Moja škola” elnevezésű portálon, és az RTS Planeta csatornán is műsorra tűzték.

A Szabadság és Igazság Pártja ma azt kérte a szerb kormánytól és az Oktatási Minisztériumtól, hogy a járvány miatti nem megfelelő oktatási körülmények miatt töröljék el a nyolcadikosok záróvizsgáját. Ehelyett az elmúlt három iskolai év átlagát vegyék figyelebe, és az alapján iratkozzanak be a középiskolákba.