2024. április 25., csütörtök

Tiodorović: A járványhelyzet már nem rendkívüli, de több gyerek is lélegeztetőgépre került

A járványhelyzet immár nem rendkívüli, inkább kedvezőtlennek mondható, de ez nem vonatkozik az egész országra - mondta Branislav Tiodorović epidemiológus a Szerbiai RTV-nek. Hozzátette, hogy a fertőzöttek között gyerekek is vannak, akiknek állapota súlyos.

A szakember szerint a járványhelyzet nem a várt dinamika szerint javul. Mint mondta, kismértékben csökken a vizsgálatok száma, ahogyan a kórházba felvett betegek száma is.

A fertőzött, kórházban ápolt gyerekek állapotáról szólva Tiodorović a következőket mondta: „Ha azt mondják, hogy Kragujevacon, Nišben és Belgrádban néhány gyermek lélegeztetőgépen van, akkor az az állapotukról tanúskodik" – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy mit tud arról a négyéves kisfiúról, akit Nišben lélegeztetőgépen tartanak, valamint a kragujevaci csecsemőről, elmondta, hogy nem tud semmi újat, leszámítva, hogy a szakemberek az életükért küzdenek.

Tiodorović kiemelte, hogy a világban a gyermekek immunizációját illetően komoly kutatásokat végeznek a szakemberek. Egyelőre a 18, illetve a 16 évtől fiatalabbak nem kaphatják meg a védőoltást, de a Pfizer már kutatja a 7-15 éves korosztály beoltásának lehetőségeit. „Ugyanez volt a helyzet korábban a gripa elleni oltásokkal is, amelyeknél az alsó korhatárt a kutatások után hat hónapos korra módosították” - magyarázta meg előző napi bejelentését az epidemológus, mi szerint az év végéig sor kerülhet a gyerekek beoltására is. 

Elmondása szerint szükség van arra, hogy a gyerekek visszatérjenek az iskolapadokba, ezt szeretnék a pedagógusok, a pszichológusok és maguk a gyerekek is.